Cazurile tot mai dese de suicid, bulversează activitatea Metrorex. Măsuri extreme ale conducerii companiei

Conducerea Metrorex a decis derularea unui proiect pilot care prevede instalarea de porţi de siguranţă la peron.

Aceste porți sunt destinate descurajării persoanelor care doresc să recurcă la suicid și se aruncă în fața trenului.

Pentru prima dată în istoria metroului bucureștean, acest proiect va fi implementat la staţia Berceni, linia 1 (direcţia Berceni – Pipera).

„La acest moment, Metrorex are în derulare un ‘proiect pilot – Sistem de protecţie a călătorilor din staţiile de metrou prin instalarea de porţi de siguranţă la peron”, proiect ce va fi implementat la staţia Berceni, linia 1 (direcţia Berceni – Pipera). Proiectul constă în montarea unei singure porţi, urmând a se analiza comportamentul din punct de vedere tehnic, operaţional, funcţional al cerinţelor de siguranţă impuse de exploatarea în regim feroviar şi nu în ultimul rând şi al modului de utilizare de către publicul călător”, precizează compania printr-un comunicat transmis sâmbătă.

Lucrările de montare a porţilor sunt în curs de desfăşurare.

Compania subliniază că este interesată în identificarea de soluţii pentru creşterea nivelului de siguranţă a călătorilor atât în spaţiile publice ale staţiilor de metrou, cât şi în trenurile de metrou.

„În contextul în care pe plan internaţional sunt utilizate două sisteme de protecţie la peron: sistem de protecţie cu uşi – platform screen doors (PSDs) şi sistem de protecţie cu porţi – automatic platform gates (APGs), Metrorex a iniţiat acţiuni preliminare pentru implementarea unui proiect de investiţii, pentru creşterea siguranţei călătorilor în timpul utilizării sistemului de transport cu metroul şi, totodată, identificarea tipului de sistem care se poate instala în staţiile de metrou aflate în exploatare.

La acest moment, documentaţia este încă în analiză atât din cauza costurilor mari necesare pentru demararea/finalizarea investiţiei şi ulterior pentru activitatea de mentenanţă, cât şi din cauza perioadei pandemice pe care o traversăm şi care a generat o scădere a veniturilor, coroborat cu o creştere semnificativă a costurilor generale şi în special a costurilor cu utilităţi, aspecte care au influenţat şi influenţează în continuare deciziile privind modul de utilizare raţională a fondurilor publice”, se mai arată în comunicatul citat.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *