Lovitură dură pentru Alexandru Arșinel. Adevărul iese la iveală după mai bine de 30 de ani

Cunoscutul actor Alexandru Arșinel poate pierde certificatul de revoluționar obținut în urmă cu 30 de ani.

Atunci, când totul era o nebuloasă, când certificatele de revoluționar se obțineau doar pe baza unor „martori”, iată, că și actorul Alexandru Arșinel a fost văzut „luptând” pentru libertatea românilor, cu arma în mână, împotriva puzderiei de „teroriști” care, desigur, terorizau țara.

Pentru actele sale de bravură, statul român i-a oferit certificat de revoluționar, la pachet cu beneficiile aferente.

Numai că, recent, o comisie din cadrul Secretariatului de stat pentru problemele revoluţionarilor (SSPR) – o instituţie din cadrul Guvernului României – propune retragerea certificatului de revoluţionar actorului Alexandru Arşinel.

Comisia a constatat că, la Revoluţie, Alexandru Arşinel a fost prezent la Palatul Telefoanelor şi în Piaţa Universităţii ceea ce ”nu reprezintă obiective cu o importanţă deosebită care au aparţinut regimului totalitar”.

„Se constată că domnul Alexandru Arşinel nu îndeplineşte condiţia pentru a deţine Certificatul – LRD (Luptător cu Rol Determinant – n.r.), în sensul că în perioada 14-22 decembrie 1989 nu a avut un rol determinant la declanşarea şi victoria Revoluţiei Române din Decembrie 1989, nu şi-a pus viaţa în pericol în confruntările cu forţele de represiune, nu a ocupat şi nu a apărat obiectivele de importanţă deosebită, care au aparţinut regimului totalitar, doar în localităţile în care, în urma acestor acţiuni şi confruntări au rezultat persoane ucise, rănite sau reţinute, până la fuga dictatorului, respectiv până la ora 12.10 a zilei de 22 decembrie”, se arată în documentul SSPR.

Arşinel şi-a obţinut certificatul de revoluţionar şi în urma declaraţiilor unor martori printre care Victor Socaciu şi Vasile Moraru care au precizat că, în zilele Revoluţiei din decembrie 1989, l-au văzut la Televiziune şi Palatul Telefoanelor.

Dacă instanţa îi va retrage ceritificatul de revoluţionar, Alexandru Arşinel va pierde mai multe privilegii: indemnizaţia de revoluţionar – LRD de 2810 lei pe lună, scutiri de taxe şi impozite. În plus, SSPR ar putea să îi ceară să dea înapoi banii primiţi din 2015 până în prezent.

Conform declaraţiei de avere, în 2021, Arşinel a încasat 33.720 de lei în baza certificatului de revoluţionar.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *