Alertă la Eforie Nord. Proiectil neexplodat descoperit de scafandri

Statul Major al Forțelor Navale au anunțat că, scafandrii Inspectoratului pentru Situații de Urgență, au descoperit, pe data de 11 iulie, un proiectil vechi de artilerie, în  apropierea litoralului din zona stațiunii Eforie Nord.

În jurul orei 15.50, o echipă formată din cinci scafandri de luptă EOD aflați în Serviciul de Luptă Permanent al Forțelor Navale și specializați în lucrul cu explozibilii a plecat din portul militar Constanța și s-a deplasat cu două ambarcațiuni rapide într-un raion travers stațiunii Eforie Nord, la aproximativ 200 de metri distanță de țărmul românesc.

În urma verificării efectuate, scafandrii EOD au constatat că un proiectil vechi de artilerie se afla pe fundul mării, la aproximativ 5 m adâncime. Proiectilul, de calibru 76 mm, avea depuneri pietrificate de scoici.

Pentru eliminarea pericolului, scafandrii militari au utilizat procedurile operaționale standard de neutralizare, prin distrugerea dispozitivului într-un raion de siguranță din zona de responsabilitate a Forțelor Navale Române.

Intervenția s-a încheiat în seara zilei de 11 iulie, în jurul orei 18.30.

Secția de scafandri EOD (Explosive Ordnance Disposal) din subordinea Centrului de Scafandri este unica structură din România special destinată să intervină la dispozitivele explozive neexplodate sub apă.

Scenariile la care pot să răspundă structurile Centrului de Scafandri au în vedere intervenţii subacvatice, operaţii militare, de prevenire şi combatere a terorismului sau de înlăturare a pericolului generat de dispozitivele explozive clasice sau improvizate, pe teritoriul naţional şi în afara acestuia, independent sau în cooperare cu alte forţe similare NATO.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *