Încă un opozant al Kremlinului plasat în pușcăriile regimului lui Vladimir Putin. Acuzații grele împotriva lui Ilia Iașin

Ilia Iaşin a fost plasat în detenție provizorie, de către un tribulal din Moscova, fiind acuzat că a criticat atacul rus asupra Ucrainei.

De la începutul ofensivei în Ucraina, pe 24 februarie, autorităţile ruse au declanşat o represiune feroce împotriva criticilor conflictului, împingându-i pe mulţi dintre ei la exil, în timp ce alţii sunt în spatele gratiilor sau urmăriţi în justiţie.
Iaşin, în vârstă de 39 de ani, va rămâne la închisoare până cel puţin pe 12 septembrie, a anunţat tribunalul, dând astfel curs cererii procurorului. El este urmărit penal pentru “difuzare de informaţii false” despre armata rusă şi riscă o pedeapsă grea cu închisoarea.

Ilia Iaşin este o personalitate proeminentă a opoziţiei ruse de mai mult timp, în special în cadrul mişcării anti-Kremlin din 2011-2012. El este un apropiat al lui Aleksei Navalnîi, opozantul nr.1 al Kremlinului, care în prezent ispăşeşte o pedeapsă de nouă ani de închisoare într-o serie de dosare denunţate ca fabricate politic, şi al lui Boris Nemţov, asasinat în 2015.
Un alt opozant cunoscut, Vladimir Kara-Murza, se află în detenţie preventivă din aprilie, în baza unor acuzaţii similare celor care îl vizează pe Iaşin.

De asemenea, un parlamentar municipal moscovit, Aleksei Gorinov, a fost condamnat pe 8 iulie la şapte ani de închisoare, pentru că a denunţat atacul rus împotriva Ucrainei.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *