Scandalul pașapoartelor rusești ia amploare în Uniunea Europeană. „Încă o încălcare flagrantă”

După ce președintele rus Vladimir Putin a semnat un decret prin care se oferă legațitate pașapoartelor emise pentru cetățenii ucraineni, diplomația de la Bruxelles a reacționat imediat.

Astfel, Josep Borrell, șeful diplomației europene a afirmat că, Uniunea Europeană îşi menţine poziţia de a nu recunoaşte noile paşapoarte ruseşti emise pentru cetăţenii ucraineni.

Într-un mesaj pe Twitter, preluat de dpa, înaltul reprezentant pentru politica externă şi de securitate comună a apreciat că politica Moscovei constituie “încă o încălcare flagrantă” a suveranităţii Ucrainei.

Preşedintele rus Vladimir Putin a semnat luni un decret prin care extinde criteriile de eligibilitate pentru paşapoartele ruseşti rezidenţilor din toate regiunile Ucrainei. Până acum, puteau solicita astfel de documente doar locuitorii din estul ţării, controlat de separatiştii susţinuţi de Moscova. Măsura respectivă se aplica din 2019, reaminteşte dpa.

Peste 800.000 de cetăţeni ucraineni din regiunile separatiste Doneţk şi Lugansk au primit în ultimii trei ani cetăţenia rusă printr-o procedură simplificată, conform agenţiei de presă TASS,.

Rusia a început să ofere paşapoarte şi locuitorilor din teritoriile ocupate după 24 februarie, când forţele ruse au invadat Ucraina, ceea ce – potrivit dpa – ar putea indica intenţia de efectua noi anexări similare celei din 2014, care a vizat Crimeea.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *