23 de morți și sute de răniți după un „atac terorist deschis” în orașul ucrainean Vinița. „Rusia trebuie să fie recunoscută oficial ca stat terrorist”

În Viniţa, un oraş aflat foarte departe de zona de conflict, la vest de capitala Kiev, imaginile difuzate de Serviciul ucrainean pentru Situaţii de Urgenţă au arătat zeci de caroserii de maşini carbonizate şi o clădire de aproximativ zece etaje devastată de explozie şi incendiul care a urmat.

Salvatorii ucraineni au anunţat joi seară 23 de morţi, 29 dispăruţi, 71 de persoane spitalizate şi peste 100 de răniţi trataţi la faţa locului.

După acest atac al forțelor armate ruse, Secretarul general al ONU Antonio Guterres precum și Uniunea Europeană consideră că este vorba despre un “act terorist deschis”.
Potrivit armatei ucrainene, “trei rachete” au lovit o parcare şi această clădire comercială din centrul oraşului, în care se aflau birouri şi mici magazine. Rachetele au fost lansate de pe submarine din Marea Neagră, a precizat purtătorul de cuvânt al armatei aerului ucrainene, Iuri Ignat.

“Această zi demonstrează încă o dată că Rusia trebuie să fie recunoscută oficial ca stat terorist (…). Nicio altă ţară din lume nu îşi permite să distrugă zilnic oraşe paşnice şi vieţi omeneşti obişnuite cu rachete de croazieră şi artilerie”, a declarat preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, joi seară, subliniind că un centru medical a fost distrus.

El a spus că printre cei 23 de morţi se numără trei copii cu vârsta sub zece ani “şi din păcate, acesta nu este numărul final” deoarece “zeci de oameni sunt dispăruţi” şi există “răniţi foarte grav”.

El a cerut din nou crearea unui tribunal special, precum şi a unui “mecanism de compensare” şi noi sancţiuni împotriva Moscovei”.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *