Ungaria a dat în clocot! A cincea zi de manifestații în Budapesta. „Orban, du-te dracului!”

Sâmbătă a fost a cincea zi de când mii de persoane au manifestat în centrul capitalei ungare împotriva unei măsuri adoptate de guvernul Viktor Orban.

Este vorba despre o reformă fiscală despre care protestatarii spun că va creşte impozitele pentru sute de mii de mici comercianţi.
“Orban, du-te te dracului!’, au scandat unii manifestanţii dintre miile care s-au aflat sâmbătă în centrul Budapestei.

“Este o nebunie ceea ce au făcut ei (guvernul). Asta nu va aduce nimic la buget”, a declarat Ilona Pusztai, o avocată în vârstă de 37 de ani.

“Guvernul continuă să prevadă măsuri de austeritate, dar oamenii nu mai pot suporta”, a spus altul, Zoltan Gemesi, un profesor de 68 de ani.

Vineri, Viktor Orban a apărat reforma contestată, “bună şi necesară”, în opinia sa.

Ţara, care se află în discuţii cu Bruxellesul cu privire la fonduri de susţinere a economiei, suferă de o inflaţie ridicată şi a văzut devalorizarea monedei naţionale.

Guvernul a anunţat miercuri o “stare de urgenţă” pentru a răspunde crizei energetice cauzate de războiul din Ucraina, cu o creştere planificată a producţiei de cărbune şi un apel către gospodării să-şi restricţioneze consumul.

Printre măsurile avute în vedere, persoanele care consumă mai multă energie decât media vor trebui să o plătească la preţul pieţei, şi nu la un tariff subvenţionat de stat. 

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *