La Tușnad începe a 31-a ediţie a universităţii de vară şi a taberei studenţeşti „Balvanyos”. De ce se teme primarul Butyka Zsolt

În perioada 19-24 iulie va avea loc cea de-a 31-a ediţie a universităţii de vară şi a taberei studenţeşti Balvanyos, la Băile Tușnad.

Șeful comisiei pentru afaceri externe a parlamentului ungar, Zsolt Nemeth, care este și principalul organizator, a afirmat că, la această ediție au fost invitați mai mulți politicieni din Ungaria.

De asemenea, prim-ministrul ungar Viktor Orban a acceptat invitaţia la universitatea de vară de la Tuşnad, unde va fi prezent şi Laszlo Tokes, preşedintele Consiliului Naţional Maghiar din Transilvania (CNMT).

Acesta va susține un discurs, pe 23 iulie. La lucrările taberei vor participa mai mulți politicieni ai unor partide din Ungaria , printre care Zsolt Molnar (opoziţia socialistă), Laszlo Lorant Keresztes (LMP, în opoziţie), Lorinc Nacsa (creştin-democraţii, parteneri la guvernare ai Fidesz), Mate Kocsis (Fidesz).

Zsolt Németh a amintit că tabăra a fost organizată ultima dată în 2019, iar în anii 2020 şi 2021 nu a avut loc din cauza pandemiei de coronavirus.

La cea de-a 31-a ediţie a universităţii de vară şi a taberei studenţeşti Balvanyos, va include în jur de 400 de evenimente.
Cu acelaşi prilej, Hunor Kelemen, vicepremier al României şi preşedintele Uniunii Democrate a Maghiarilor din România (UDMR), va avea un schimb de opinii cu ministrul ungar al justiţiei, Judit Varga.

Despre această acțiune, primarul localității Băile Tușnad, Butyka Zsolt a spus în exclusivitate pentru transparentnews.ro: „Este o Universitate de vară, unde sunt invitate mai multe personalități, secretari de stat și miniștri, din România și din Ungaria. În rest, numai organizatorii știu cine mai vine , cine este invitat. Noi, ca parteneri, în afară de a pune la dispoziție, adică, terenuri de fotbal, sală, conform contractului, în afară de astea nu avem tangență. Dar, de obicei, sunt niște ședințe de lucru în timpul zilei, unde se dezbat  niște discuții, lucrări între cele două state”.

Spre deosebire de alte ediții, când în această zonă nu era semnalată atât de des prezența urșilor, de data aceasta situația s-a schimbat. Nu o singură dată locuitorii din Tușnad s-au trezit cu urșii în gospodării.

„Noi lucrăm la siguranța oamenilor. În afară de asta, la cererea organizatorilor și pentru siguranța tuturor celor ce vor să vină, o să fie oprită circulația care duce până la camping.  Deci, numai pentru organizatori este deschis. Comercianții, numai pe terenul de fotbal o să aibă acces.  Asta, ca să fie accesul liber pentru pompieri sau salvare, dacă este nevoie”, a completat Butyka Zsolt.

Din punct de vedere al participării, potrivit primarului din Tușnad, se pare că la acest eveniment vor participa aproximativ 50.000 de persoane.

„În fiecare seară vor mai multe concerte, dar în timpul zilei, la ședințele de lucru, vor veni foarte mulți care vor veni să asculte. În fiecare seară vor fi 2-3 concerte, cu artiști din România și Ungaria. Este o Universitate de vară internațională. Nu este strict numai pentru artiști români sau maghiari”, a mai spus primarul.

Dacă organizatorii cred că au făcut totul ca lucrurile să meargă bine, primarul din Tușnad are, totuși, o temere care poate să dea totul peste cap.

„Sperăm să avem apă. Ce este destul de rău este că nu avem un anumit furnizor pentru apă. Sunt două variante: ori avem apă din ceea ce intră pe țeavă și intră în bazin, se clorinează și se face distribuția, ori nu este apă și atunci se oprește totul . Alte soluții nu avem.  Ori avem apă, ori nu avem apă”, a conchis primarul Butyka Zsolt.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *