Sute de morți din cauza caniculei. Spania este în alertă de caniculă. Alertă „roşie” pentru căldură extremă în Marea Britanie

Spania a fost unul dintre cele mai fierbinți locuri din Europa, cu temperaturi de peste 40 de grade timp de nouă zile consecutive.

360 de persoane au murit în Spania din cauza caniculei. Arşiţa va ţine până săptămâna viitoare. Medicii trag un semnal de alarmă pentru persoanele vulnerabile, să nu iasă din case la orele amiezii, să se hidrateze şi să folosească aerul condiţionat în locuinţe.

Meteorologii spun că doar marți temperaturile vor scădea ușor, însă de miercuri o nouă masă de aer fierbinte va încinge din nou termometrele.

Spaniolii profită de orice oază de apă pentru a se răcori.

Fântânile arteziene s-au transformat în locuri de joacă, iar plimbările cu barca sau hidro-bicicleta sunt principalele atracții. Cei mai norocoși se răcoresc direct cu o baie în mare.

Medicii atrag atenția în special vârstnicilor să nu se expună temperaturilor ridicate.

Toată Spania este în alertă de caniculă.

Luna trecută, 829 de persoane s-au stins din cauza arșiței, iar în ultima săptămână au fost încă 360 de decese provocate de căldură excesivă.

Probleme din cauza căldurii și în Portugalia, Franța și Marea Britanie

În Portugalia, joi au fost la Pinhão 46 de grade Celsius, cea mai mare temperatură înregistrată vreodată în această țară într-o zi de iulie. Mai multe destinații turistice au fost închise din cauza căldurii insuportabile, dar și a incendiilor care s-au aprins în apropiere.

Temperaturi mari au fost și în Franța, iar zilele viitoare sunt aștepate 40 de grade la Paris.

Căldură a fost și în Marea Britanie, iar meteorologii de acolo au emis pentru prima dată o alertă „roşie” pentru căldură extremă. Oficialii au avertizat că există risc de îmbolnăvire și deces chiar și în rândul persoanelor sănătoase.

Iar meteorologii se tem că un val de căldură ar putea cuprinde aproape toată Europa.

Valurile de căldură pe termen lung sunt neobișnuite în Europa, dar nu sunt nemaiauzite.

În ultimii 25 de ani, au existat doar trei valuri de căldură de lungă durată care au afectat anumite părți ale Europei: 2003 (Europa de Vest și Centru, 32 de zile), 2006 (Europa de Vest și Centrul de Nord, 35 de zile) și 2021 (Italia). și sud-estul Europei, 21 de zile).

Temperaturi mari se vor întregistra până la finele acestei luni, dar și în august.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *