Ucraina trădată din interior. Procurorul general şi şeful serviciului de securitate au fost demiși

De la începutul invaziei ruse în Ucraina au fost comise mai multe acte de trădare din partea unor persoane care ocupau funcții foarte importante în stat.

Duminică, președintele ucrainean Volodimir Zelenski i-a dat afară din funcții pe procurorul general şi pe şeful serviciului de securitate din cauza suspiciunilor de trădare din partea unora dintre subalternii acestora în folosul ruşilor.

„Am luat decizia de a-i elibera din funcţie pe procurorul general” Irina Venediktova şi pe şeful serviciilor de securitate (SBU) Ivan Bakanov, a declarat Zelenski, în timp ce Rusia continuă bombardamentele asupra mai multor oraşe ucrainene.

Autorităţile ucrainene anchetează peste 650 de cazuri de presupusă trădare de către oficiali locali, dintre care 60 în zonele ocupate de către forţele ruse şi pro-ruse, a adăugat el.

„Un număr atât de mare de infracţiuni împotriva fundamentelor securităţii naţionale şi legăturile stabilite între oficiali ucraineni însărcinaţi cu aplicare legii şi serviciile speciale ruse ridică întrebări foarte serioase pentru liderii în cauză. Fiecare dintre aceste întrebări va primi răspuns”, a continuat el.

Venediktova a condus în special ancheta cu privire la presupuse atrocităţi comise la începutul invaziei ruse în oraşul Bucea, la nord-vest de Kiev, care potrivit Occidentului a devenit un simbol al “crimelor de război” comise de ruşi în Ucraina.

Politician arestat pentru trădare

Biroul de Stat pentru Investigaţii din Ucraina a anunțat, la începutul lunii iunie, că a încheiat o anchetă preliminară celei judiciare împotriva politicianului prorus Viktor Medvedciuk, aliat al preşedintelui Rusiei, Vladimir Putin.

Medvedciuk este acuzat de trădare şi de încălcarea legilor războiului, fapte pentru care ar putea fi condamnat la 15 ani de închisoare, arată un comunicat de pe site-ul de internet al Biroului.

Anchetatorii afirmă că politicianul a sprijinit conducerea Rusiei în activităţi subversive împotriva Ucrainei, inclusiv prin colectarea de informaţii despre poziţiile unor unităţi militare.

Luni, miniştrii de externe ai Uniunii Europene vor dezbate o înăsprire a sancţiunilor împotriva Moscovei. Măsurile succesive adoptate până în prezent au izolat şi lovit puternic Rusia din punct de vedere economic, fără a o determina să se retragă sau să renunţe la invazia sa lansată pe 24 februarie.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *