De ce UE și NATO sprijină Ucraina? Adevărul spus de Jens Stoltenberg

În discursul rostit în fața parlamentarilor europeni, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a afirmat că, Ucraina trebuie sprijinită pentru a nu se plăti un preț mult mai mare mai târziu.

„Preţul pe care îl plătim ca Uniune Europeană, ca NATO, este preţul pe care îl putem măsura în monedă, în bani. Preţul pe care ei îl plătesc se măsoară în vieţi pierdute în fiecare zi. Ar trebui să încetăm să ne mai plângem şi să facem un pas înainte şi să oferim sprijin, punct”, a afirmat secretarul general al NATO.

Stoltenberg a declarat că ţările membre ale Uniunii Europene ar trebui să aibă ca obiectiv să ofere sprijin substanţial Ucrainei pentru o perioadă lungă de timp, deoarece „preţul de a nu-i sprijini este mult mai mare”.

”Este în interesul nostru să ajutăm Ucraina, pentru că trebuie să înţelegeţi că, dacă Ucraina pierde, este un pericol pentru noi. Dacă nu vă pasă de aspectul moral al acestui lucru, de sprijinirea poporului ucrainean, ar trebui să vă pese de propriile interese de securitate. Plătiţi pentru sprijin, plătiţi pentru ajutorul umanitar, plătiţi consecinţele sancţiunilor economice, pentru că alternativa este să plătiţi un preţ mult mai mare mai târziu”, a mai afirmat secretarul general al NATO.

Miniştrii de externe ai Uniunii Europene au convenit, luni, asupra unei finanţări suplimentare de 500 de milioane de euro din partea UE pentru furnizarea de arme Ucrainei, ceea ce ridică sprijinul de securitate al blocului la 2,5 miliarde de euro de când Rusia a invadat Ucraina pe 24 februarie.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *