Bilanț dramatic în Spania. Sute de oameni au murit după cel mai intens val de căldură din istorie

Valul de caniculă a cuprins mai multe ţări europene iar pompierii se luptă cu vaste incendii forestiere.

Mii de pompieri din Portugalia, Spania şi sud-vestul Franţei se luptă cu flăcările, în timp ce localnicii povestesc că nu au mai văzut aşa ceva.

Spania s-a confruntat cu cel mai intens val de căldură înregistrat vreodată în această țară, în perioada 9-18 iulie, potrivit datelor preliminare publicate miercuri de agenția națională de meteorologie (Aemet). Temperaturile extrem de ridicate, care au depășit 45°C, au alimentat incendii uriașe în întreaga țară începând de săptămâna trecută.

Valul de căldură care afectează Spania de aproape zece zile a provocat moartea a „peste 500 de persoane”, a declarat miercuri premierul Pedro Sanchez în timpul unei vizite în Aragon, o regiune din nordul țării afectată de incendii.

„În timpul acestui val de căldură, mai mult de 500 de persoane au murit din cauza temperaturilor ridicate, potrivit datelor”, a spus el, referindu-se la o estimare a mortalității excesive publicată de un institut de sănătate publică.

Institutul de sănătate Carlos al III-lea merge chiar mai departe: estimează că 679 de decese sunt direct imputabile acestui episod, potrivit ultimului raport difuzat de televiziunea publică spaniolă.

În sudul Spaniei, lângă Costa del Sol, aproximativ 2.300 de persoane au fost nevoite să fugă din calea unui incendiu care s-a extins pe dealurile Mijas.

Turiştii de pe plaja din Torremolinos au văzut coloane mari de fum ridicându-se pe dealuri, unde mai multe avioane luptau împotriva flăcărilor.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *