Rusia își ridică poalele și își dă arama pe față. Vrea să ocupe și „o serie de alte teritorii” în Ucraina

Pentru prima oară de la începutul invaziei în Ucraina, Kremlinul își declară adevăratele intenții, și anume, nu se limitează să ocupe doar regiunile Doneţk şi Lugansk, ci au în plan ocuparea forțată și a altor zone.

Aceste intenții criminale din partea Rusiei au fost confirmate de șeful diplomaţiei ruse Serghei Lavrov.

El a spus că s-ar putea extinde și se concentrează şi pe “o serie de alte teritorii”.

Într-un interviu pentru agenţia de presă RIA Novosti şi postul de televiziune RT, Lavrov a justificat această schimbare printr-o “geografie diferită” faţă de situaţia care exista pe teren la sfârşitul lunii martie, când Moscova a spus că vrea să se concentreze pe estul ţării, după ce a eşuat în a ocupa Kievul, capitala Ucrainei.

“Nu mai există doar republicile populare Doneţk şi Lugansk (teritoriile separatiste din estul Ucrainei – n.r.), ci şi regiunile Herson şi Zaporojie (în sud – n.r.) şi o serie de alte teritorii. Iar acest proces continuă, constant şi cu perseverenţă”, a declarat ministrul rus de externe.

Declaraţiile sale survin în contextul în care Moscova a înregistrat progrese în ultimele săptămâni în estul Ucrainei, ocupând în special Severodoneţk şi Lisiciansk, ceea ce i-a deschis calea pentru a avansa spre oraşele Kramatorsk şi Sloviansk, mai la vest.

Cu toate acestea, în această parte din Ucraina continuă să se ducă lupte intense, Kievul putând conta pe livrări recente de piese de artilerie occidentale mai performante.

De asemenea, Lavrov a atenţionat că, în cazul în care Occidentul va furniza în continuare Ucrainei arme capabile să lovească la mare distanţă, cum ar fi lansatoarele americane de rachete multiple HIMARS, obiectivele geografice ale Rusiei vor evolua şi mai mult.

“Nu putem permite ca, în partea din Ucraina controlată de (Volodimir) Zelenski sau de înlocuitorul său, să se afle arme care ar putea ameninţa direct teritoriul nostru sau pe cel al republicilor (separatiste) care şi-au declarat independenţa sau vor să îşi aleagă singure viitorul”, a declarat el.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *