COVID-ul amenință din nou România. Populația pare că ignoră total frica de boală

Virusul SARS-COV-2 a început să facă din nou victime în România, iar numărul infectărilor și cel al spitalizărilor este un semnal de alarmă, că ne situăm pe un nou val al pandemiei.

În ultimele 24 de ore s-au înregistrat peste 7.000 de cazuri de COVID. Medicii și autoritățile recomandă din nou purtarea măștii în spații închise și zone aglomerate.

Criza COVID nu mai este în prim planul fricilor noastre, spune sociologul Ana Bulai. Din acest motiv rare sunt momentele în care vedem pe cineva că poartă mască sau că păstrează distanţă faţă de cei din jur.

Ana Bulai, sociolog: „Reacţionăm cu ceea ce am putea numi o oboseală socială, respectiv o rezistenţă la ceea ce s-ar putea impune sau se doreşte a se impune în lume. Au intervenit în agenda socială teme care generează frică într-o măsură similară, poate chiar mai mare decât ameninţarea COVID.  Suntem cumva amorţiţi de multele frici pe care le avem în acest moment şi încercăm să gândim varianta optimă, individuală pentru fiecare dintre noi.”

Acum două săptămâni, în România erau 14.000 de cazuri de COVID, iar săptămâna trecută numărul total al cazurilor depăşise 25. 000. 

Corneliu Popescu, director medical al Spitalului „Victor Babeș”: „Spaţiile închise, acolo există riscul cel mai mare de transmitere a SARSCOV2 şi acum ţine de fiecare, la fel şi vaccinarea, la fel şi purtarea măştii, fiecare se protejează atât consideră de cuviinţă.”

Ultima raportare arată că în România sunt 7.129 de cazuri noi. Numărul celor internaţi este într-o uşoară creştere – 2.432.

Dr. Simin Florescu, managerul Spitalul „Victor Babeş”: „Sunt din ce în ce mai multe, din păcate, şi nu e vorba numai de internări, e vorba de prezentări, prezentări pentru testare, pentru evaluare. Ceea ce vedem cu bucurie în suflet este că nu mai avem acele cazuri gravisime, care veneau în pragul sufocării.”

Cele mai multe cazuri sunt în Bucureşti, unde incidența a depăşit deja 5 la mie. Urmează Cluj, Constanţa şi Timiş, unde în urmă cu o lună erau 30 de cazuri, iar acum sunt peste 300. La începutul lunii august va fi redeschis spitalul modular de pe stadionul CFR şi vor fi operaţionalizate toate paturile COVID  în spitalele din judeţ.

Mihai Ritivoiu, prefectul județului Timiș: „Deja încep să se aglomereze. Cred că este momentul să fim pregătiţi cu un număr mai mare de paturi pentru a preîntâmpina acest aşa-zis val şase al pandemiei. Noi nici în valul 5, la începutul anului, nu am avut niciodată momente de sincope şi nu au fost probleme cu paturile”.

În spitalele din România sunt acum 155 de persoane în secţiile de anestezie terapie intensivă, dintre care trei  copii.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *