La Universitatea de Vară „Tusvanyos”, de la Băile Tușnad se face propagandă anti-UE și pro-Rusia

Băile Tușnad sunt din nou gazda celei de-a 31-a ediții a Universității de Vară şi Taberei Studenţeşti Bálványos, cunoscută și sub numele de „Tusványos”.

Evenimentul, este organizat de Consiliul Tineretului Maghiar (MIT) din Transilvania și Fundația pentru Minorități – Pro Minoritate, cu sediul la Budapesta.

Potrivit preşedintelui Comisiei pentru afaceri externe a Parlamentului de la Budapesta, Zsolt Németh, „în zilele următoare trebuie să abordăm planurile și obiectivele noastre din perspectiva eternității”.

Preşedintele executiv al Partidului Popular Maghiar din Transilvania (PPMT), Toró T. Tibor, a afirmat, de asemenea, că „trebuie să găsim ceea ce este etern pentru că dacă nu există așa ceva nu ne putem construi viitorul mai departe”.

Propagandă anti-UE și pro-Rusia în România

„Tusványos” este încă un motiv prin care liderii FIDESZ, partidul de guvernământ din Ungaria, își pot continua atacurile la adresa UE după ce instituțiile europene au sancționat derapajele anti-democratice ale guvernului Viktor Orban.

Ultima temă de atac la adresa UE o reprezintă sancțiunile impuse de Bruxelles Rusiei după invazia în Ucraina.

Vicepremierul maghiar Zsolt Semjén a încercat să justifice faptul că guvernul pro-rus de la Budapesta a refuzat să sprijine sancționarea patriarhului rus Kiril, unul dintre stâlpii regimului Putin. Toate celelalte state UE au fost de acord cu interzicerea accesului lui Kiril în UE, doar Ungaria s-a opus.

Zsolt Semjén a mai declarat că ”dacă acceptam sancționarea Patriarhului rus Kiril, atunci și Papa putea fi interzis în UE din cauza opiniei sale privind comunitatea LGBTQ”

”Prin urmare, nici Patriarhul Kirill și nici alții nu pot fi supuși unor sancțiuni, guvernul ungar va avea întotdeauna drept de veto în astfel de chestiuni”, a mai spus vicepremierul Ungariei.

La evenimentul de la Băile Tușnad participă și Mihály Varga, ministrul ungar al finanţelor, care a lansat joi atacuri la adresa Uniunii Europene.

La evenimentul de la Băile Tuşnad vor avea loc peste 400 de programe, la care vor participa aproximativ 600 de invitaţi, majoritatea din Ungaria.

Mottoul ediţiei din acest an este Van, ami örök”, despre care organizatorii spun că se traduce „Există ceva ce e etern” sau „Unele lucruri sunt eterne”.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *