Viktor Orban a venit în România cu lecția învățată. „Ucraina niciodată nu va câştiga războiul împotriva Rusiei”

Premierul Ungariei, Viktor Orban, a ținut sâmbătă tradiţionalul său discurs la Universitatea de Vară de la Băile Tuşnad, temele abordate pornind de la motto-ul din acest an al evenimentului care este “Van, ami örök”, despre care organizatorii spun că se traduce “Există ceva ce e etern” sau “Unele lucruri sunt eterne”.

Orban consideră că strategia europeană în războiul din Ucraina s-a bazat pe patru piloni greşiţi, pornind, printre altele, de la premisa că sancţiunile vor slăbi Rusia şi că va exista o susţinere din partea întregii lumi, lucru care nu s-a întâmplat.

“În acest război, strategia occidentală se construieşte pe patru piloni. Este o strategie logică, raţională pe hârtie, poate este bazată şi pe cifre. Primul pilon este că Ucraina nu e singură, ci prin instructori militari anglo-saxoni şi cu armament NATO poate câştiga războiul împotriva Rusiei, ăsta e primul enunţ. Al doilea enunţ strategic este că sancţiunile vor slăbi Rusia şi vor destabiliza conducerea de la Moscova. Al treilea pilon, al treilea element strategic, a fost că consecinţele economice ale sancţiunilor, care ne vor atinge şi pe noi, vom fi capabili să le gestionăm, adică pe ei îi va durea mai mult iar pe noi mai puţin.

Şi a patra raţiune strategică a fost că lumea se va alinia în spatele nostru, deoarece noi avem dreptate. În loc de asta, în urma acestei strategii minunate, situaţia stă în felul următor: stăm într-o maşină ale cărei patru roţi s-au dezumflat. Este evident că astfel nu vom câştiga nici un război. Ucraina niciodată nu va câştiga războiul împotriva Rusiei cu ofiţeri instructori americani şi cu armanent american”, a declarat premierul Orban.

De asemenea, el a menţionat că occidentalii trebuie convinşi să elaboreze o nouă strategie în cazul războiului din Ucraina. În opinia sa, discursul ruşilor trebuie luat în serios, atenţionând că alimentarea cu arme moderne a Ucrainei nu va face decât să prelungească războiul, iar conflictul nu va fi încheiat decât în urma negocierilor ruso-americane.

“Dacă îl ascult pe domnul Lavrov este de parcă aş auzi un discurs de acum 30-40 ani, dar asta nu înseamnă că nu are sens ce spune, are sens. Şi merită să îl luăm în serios. Acum două zile, reprezentantul oficial al Rusiei a spus că vor înainta în Ucraina până când frontul va ajunge la o suficientă distanţă ca ucrainenii cu armamentul lor să nu poată atacat teritoriul Rusiei. Adică, cu cât dăm din partea NATO arme mai moderne, ruşii se vor duce cu atât mai departe în adâncul Ucrainei.

Fiindcă ei sunt popor militar care se gândesc doar  la siguranţă şi îi interesează doar faptul ca de pe teritoriul Ucrainei să nu poată  fi atacaţi. Şi în momentul actual ceea ce facem ajută, facilitează prelungirea războiului, vrem, nu vrem. Asta înseamnă, şi merită să ne împrietenim cu această idee, că nu vor fi negocieri de pace între Ucraina şi Rusia, cei care aşteaptă această idee aşteaptă degeaba. (…) Din acest motiv, acest război va putea fi încheiat doar cu negocieri americano-ruse. Până când nu vor fi negocieri americano-ruse, nu  va fi nici pace”, a susţinut Viktor Orban.

Oficialul de la Budapesta a mai opinat că acest război nu ar fi avut loc dacă Donald Trump şi Angela Merkel ar mai fi fost liderii SUA, respectiv Germaniei.

“Trebuie să vă spun că dacă am fi fost puţin mai norocoşi şi preşedintele SUA, în acest moment decisiv, ar fi fost Donad Trump şi am fi reuşit să o convingem pe Angela Merkel să nu plece (…), atunci acest război niciodată nu s-ar fi întâmplat. Nu am avut noroc şi acum suntem în război”, a precizat el.

Transilvania este pământ românesc!

„Ceva este etern: Transilvania, pământ românesc!”, a fost mesajul scris în limba română pe bannerul pe care protestatarii l-au afișat sâmbătă, în Băile Tușnad.

Protestatarii erau conduși de Mihai Tîrnoveanu, fondator al publicației și asociației ”Calea Neamului”.

Manifestanții au fost escortați de către agenții de pază la ieșirea din tabăra din Băile Tușnad.

Mesajul afișat pe banner a fost o trimitere la motto-ul celei de-a 31-a ediții a taberei de la Băile Tușnad: „Ce este etern!”. Multă vreme, familia Tîrnoveanu a reușit să se amestece neobservată în mulțime, care i-a remarcat prezența abia atunci când au desfășurat bannerul.

În momentul respectiv, au izbucnit huiduieli și înjurături, iar manifestanții au fost luați în evidență de agenții de securitate

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *