Ucraina este gata să ajute Republica Moldova în problema Transnistriei. „Vom face totul pentru a ajuta statul fratern”

Șeful Direcției principale de informații a Ministerului Apărării al Ucrainei, Kiril Budanov, a spus că serviciile speciale ucrainene sunt pregătite să ajute Moldova să scape de armata rusă din Transnistria.

O asemenea declarație a făcut șeful Serviciului de Informații de Apărare al Ucrainei, Kirill Budanov.

„Susțin aspirațiile Moldovei de a scăpa de trupele de ocupație de pe teritoriul său. Și noi, ca stat și ca serviciu special, vom face totul pentru a ajuta statul fratern să scape de invadatorii de pe pământul lor”, a spus el.

Pretinsul ministru al Afacerilor Externe al Transnistriei, Vitali Ignatiev, a declarat pe 22 iulie că astfel de planuri s-au reflectat în rezultatele așa-zisului „referendum” organizat în 2006, care indică faptul că locuitorii din aceste teritoriu și-ar dori independența republicii secesioniste cu o eventuală aderarea la Federația Rusă.

Reprezentanții Chișinăului, au menționat că „toți partenerii internaționali și autoritățile constituționale ale Moldovei pledează pentru reglementarea pașnică a conflictului transnistrean în baza suveranității și integrității teritoriale a Moldovei”.

Drept răspuns, Moldova a cerut Kremlinului să retragă contingentul rus din așa-zisa Transnistria. În Transnistria staționează ilegal Grupul Operativ de Trupe Ruse, circa 2.000 de militari

De menționat că și șefa statului Maia Sandu a reiterat de foarte multe ori, determinarea Republicii Moldova de a găsi căi exclusiv pașnice pentru apropierea celor două maluri ale Nistrului.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *