Bogdan Aurescu despre discursul lui Viktor Orban: „Este regretabil că astfel de idei sunt propagate de pe teritoriul României”

Tabăra de vară de la Băile Tușnad, Tusvanyos, a adunat și în acest an, ca de fiecare dată, mulți politicieni maghiari din România și Ungaria.

Momentul așteptat cu mare interes a fost discursul premierului ultranaționalist ungar, Viktor Orban. Ca și în alte ocazii când a participat la acest eveniment, Viktor Orban a făcut declarații jignitoare la adresa României sau care contravin politicii interne și externe a statului român.

Sâmbătă, de exemplu, Orban a afirmat că lumea se află într-un deceniu al pericolelor şi primejdiilor şi nu credea că piloanele civilizaţiei occidentale vor începe să se dărâme. În opinia sa, fenomenul migraţionist a împărţit Europa în două şi există o bătălie între aceste două părţi.

“Problema cea mai spinoasă continuă să fie problema demografică. Sunt mai multe înmormântari decât naşteri. (…) A doua provocare este fenomenul migraţionist, care a împărţit Europa în două. Fenomenul migraţionist a împărţit în două Europa.

 Pur şi simplu, Occidentul s-a destrămat, s-a împărţit în două. Într-o parte avem ţări, naţiuni, unde avem europeni şi non-europeni, care trăiesc laolaltă. Acele state nu mai sunt naţiuni, acolo sunt niste conglomerate de popoare. Nu mai putem vorbi, zic eu, de Occident, este vorba despre o structură post-occidentală şi, conform regulilor matematicii, o să se întâmple acea mare schimbare demografică.

 În acea parte a continentului nostru (…), procentajul populaţiei non-europene va creşte peste 50%. Şi avem cealaltă parte a Europei, a Occidentului, Europa Centrală şi de Est, adică este vorba despre noi. Nu aş vrea să creez confuzie, dar, totuşi, o spun, în sensul spiritual, Occidentul s-a mutat în regiunea noastră.

Aici avem Occidentul, acolo avem o structură post-occidentală şi se dă o bătălie între cele două părţi ale Europei. Deci, noi am făcut o ofertă post-occidentalilor, le-am spus, lăsaţi-ne în pace să ne decidem fiecare cine cu care vrea să fie vecin şi cu cine vrea să trăiască.

Post-occidentalii au refuzat această ofertă şi au spus nu, noi o să vă transformăm în ceea ce suntem sau am devenit şi noi. Acum se vorbeşte mai puţin despre migraţie, dar, credeţi-mă, nimic nu s-a schimbat.

 Bruxellesul şi echipele soroşiste, pur şi simplu, vor ne să ne forţeze să îi acceptăm pe migranţi”, a susţinut Viktor Orban, potrivit traducerii oficiale.

Potrivit ministrului Aurescu, “este regretabil că astfel de idei sunt propagate de pe teritoriul României, în contextul global complex pe care trebuie să îl înfruntăm cu toţii, mai ales că poziţiile noastre oficiale sunt diferite de aceste teze”.

“E clar că nu putem fi de acord cu ele. Nu mai spun de declaraţiile privind rasele, care nu sunt acceptabile”, a arătat el.

Bogdan Aurescu a adăugat că, “în acelaşi timp, discursul premierului Orban de sâmbătă nu a adus nimic fundamental nou, sunt aceleaşi concepţii pe care le-am văzut deja în poziţionările oficialilor ungari, doar că au fost puse împreună, iar unele au fost elaborate mai pe larg. Plus alte considerente de politică internă ungară”.

“Desigur, fiecare stat îşi defineşte poziţiile pe teme internaţionale aşa cum consideră, dar, după cum este bine ştiut, România nu împărtăşeşte aceste opinii inadecvate, de care ne delimităm în mod clar, pentru că ele afectează solidaritatea europeană privind acţiunea în sprijinul Ucrainei”, a mai spus ministru român de Externe

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *