Coronavirusul revine și lovește în special copiii. La Spitalul de Boli Infecțioase din Timișoara sunt internați copii de la 17 zile până la 12 ani

Românii sunt dispuși să cheltuiască în această vară sume enorme pentru a-și petrece concediile la munte sau la mare.

Pe litoralul românesc rata de ocupare a hotelurilor este aproape de 100%, iar plajele sunt arhipline.

Bineînțeles, în asemenea aglomerație, bolile contagioase se răspândesc mult mai ușor.

Nu trebuie să uităm că, în România nu s-au eliminat total urmările pandemiei de coronavirus, iar la nivel național încă se mai moare din cauza covidului.

Medicul Cristian Oancea, managerul Spitalului de Boli Infecțioase din Timișoara, a afirmat că, a crescut numărul copiilor infectați cu coronavirus.

Cel mai mic pacient internat în Spitalul de Boli Infecțioase are doar 17 zile. Medicul a făcut apel la prudență și la purtarea măștii în spațiile închise, accentuând că această măsură este un semn de civilizație.

„Ne așteptam la aceste cifre, e posibil să avem cifre și mai mari, am observat o creștere pe patologia pediatrică, avem copii de la 17 zile până la 12 ani. Pacienții vaccinați fac forme ușoare sau moderate de boală; în schimb pacienții nevaccinați, în special cu comorbidități, fac forme moderate și severe de SARS-CoV-2, tocmai de aceea îndemnăm la prudență, la reintroducerea purtării măștii în spații închise”, a explicat dr. Cristian Oancea, managerul Spitalului de Boli Infecțioase „Victor Babeș” din Timișoara.

Medicul a subliniat că „din experiența noastră clinică și ce am văzut în ultimele două-trei săptămâni, persoanele care au rapelul și doza booster depășesc mult mai ușor boala, față de persoanele nevaccinate, mai ales perssoanele care au comorbidități și sunt vârstnice. Așteptăm boostul special din toamna asta, pentru subvariantele de Omicron, cu care sperăm să blocăm această pandemie.”

Principalele simptome ale infectării cu subtulpinile BA.4 și BA.5 ale Omicron sunt durerile în gât, nasul înfundat, durerile de cap, migrenele, iar la copii – febră prelungită, care nu se remite într-una sau două zile, a explicat dr. Oancea.

Medicul a mai arătat că, dacă o persoană are simptome și la testul rapid nu are un rezultat pozitiv, este indicată efectuarea unui test RT-PCR.

„Noi recomandăm de două-trei săptămâni purtarea măștii în spațiile închise. Purtarea măștii când este o epidemie sau o pandemie este o măsură de civilizație, o măsură normală, sperăm să depășim cu bine acest moment”, a subliniat medicul.

„Cu cât un virus este lăsat să circule într-o masă populațională mai mare, cu atît el riscă să facă subvariante, pentru că fiecare om infectat dă virusul la rândul lui, iar imunitatea noastră individuală aduce mici transformări la virusul care este în noi și pe care îl dăm mai departe, deci când transmitem virusul mai departe, îl transmitem cu o mică modificare, de aceea trebuie să le blocăm”, a explicat medicul, rugat să explice cum apar subtulpinile.

Vaccinarea se poate realiza la medicii de familie și la centrele de vaccinare, este o infecție virală – s-au prescris multe antibiotice în valurile precedente, ceea ce este nejustificat, a mai arătat el.

Totodată, dr. Cristian Oancea a mai spus că „nu știm cât va urca în intensitate acest val, dar trebuie să învățăm să coabităm cu acest virus”.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *