Scandal în guvernul de la Budapesta. Zsuzsa Hegedüs și-a dat demisia. Presa europeană despre discursul rasist al premierului Viktor Orban

Discursul rasist, xenofob și antisemit al premierului ungar Viktor Orban, rostit la Universitatea de vară de la Băile Tușnad, a iritat multe organizații europene și chiar pe unii politicieni din înteriorul guvernului de la Budapesta.

Cel mai elocvent exemplu este cel al consilierului Zsuzsa Hegedüs, care și-a dat demisia.

Așadar, Zsuzsa Hegedüs era una dintre cele mai vechi colaboratoare ale premierului Orban, dar a renunțat la funcție după discursul premierului Orban în România.

Într-o scrisoare deschisă, ea l-a acuzat pe Viktor Orban că discursul ar fi fost pe placul „celor mai însetați de sânge care urăsc rasele. Îmi pare sincer rău că trebuie să pun capăt unei relații din cauza unei poziții atât de rușinoase (…) Nu știu cum de nu ați observat că, atunci când ați citit discursul, ca de obicei, ați prezentat un text pur nazist demn de Goebbels, de la precedentul anti-migrant și anti-european”.

Viktor Orban i-a transmis o scrisoare lui Zsuzsa Hegedüs, consiliera sa care a demisionat marți după declarațiile rasiste făcute de premierul ungar la Băile Tușnad, în care susține că guvernele pe care le-a condus au arătat o „toleranță zero” în ceea ce privește antisemitismul și rasismul.

„Nu poți fi serioasă când mă acuzi de rasism după douăzeci de ani de colaborare. Știți cel mai bine că guvernul meu urmează o politică de toleranță zero când vine vorba de antisemitism și rasism în Ungaria”, se arată în scrisoarea transmisă de premierul Viktor Orbán lui Zsuzsa Hegedüs.

Ecouri în presa europeană

Premierul de extremă-dreapta al Ungariei, Viktor Orbán, a afirmat, sâmbătă la Băile Tușnad: „Noi (n.r. maghiarii) nu suntem o rasă mixtă … și nu vrem să devenim o rasă mixtă”.

El a adăugat că țările în care se amestecă europeni și non-europeni nu mai sunt „națiuni”.

De asemenea, Viktor Orban a făcut o aluzie la camerele de gazare ale regimului nazist atunci când a criticat planul Bruxelles-ului de a reduce cererea europeană de gaze cu 15%.

 „Nu văd cum pot obliga statele membre să facă acest lucru, chiar dacă există know-how german în acest domeniu, așa cum a demonstrat trecutul”, a spus el ironic.

Cotidianul german BILD, cel mai citit la nivel național, îl taxează pe Viktor Orban pentru o ”glumă dezgustătoare despre evreii gazați în Holocaust”, amintind că acesta a avut o declarație profund deplasată cu privire la soarta tragică a evreilor gazați în Holocaust.

BILD amintește și de ieșirea publică deplasată pe care Orbán a avut-o în România, unde a spus că este împotriva ”amestecului” rasei ”albe” cu cea ”nealbă” sau ”necreștină”.

”Orbán, care în discursurile sale, se revoltă în mod repetat împotriva „globaliștilor fără adăpost” sau a „capitalului financiar internațional”, a prezentat, de asemenea, o teorie rasială grosolană în România.

Există „acea lume în care popoarele europene se amestecă cu cele sosite din afara Europei. Este o lume de rasă mixtă.”

Maghiarii sunt gata să se „amestece”, de exemplu cu slovacii și românii, dar: „Nu vrem să devenim oameni de rasă mixtă”, a susținut Orbán”, a mai notat publicația.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *