Milioane de oameni au probleme pe termen lung din cauza infecției cu coronavirus. Studiu la nivel mondial

Mai mulți experți din diferite centre medicale de pe întreg mapamondul au concluzionat că milioane de oameni ar putea suferi de probleme de miros sau de gust pe termen lung după infecția cu coronavirus.

Studiul a analizat date din 18 studii cuprinzând 3.699 de pacienți și a constatat că una din 20 de persoane ar putea suferi de probleme de gust și miros la cel puțin șase luni după ce a fost testat pozitiv la coronavirus.

S-a constatat că aproximativ 5,6% dintre pacienți suferă de disfuncții ale mirosului timp de cel puțin șase luni, în timp ce 4,4% au o modificare a gustului. Până în această lună au existat aproximativ 550 de milioane de infecții cu COVID la nivel mondial, ceea ce înseamnă că 15 milioane de persoane ar putea avea probleme cu mirosul și 12 milioane cu gustul, a estimat studiul.

Acesta a adăugat că femeile au mai puține șanse de a-și recăpăta simțul mirosului și al gustului, iar pacienții care au suferit cel mai mult la infecția inițială au mai multe riscuri de a avea probleme pe termen lung.

O echipă de cadre universitare italiene consideră că sistemul medical trebuie să acorde atenție acestor cazuri.

„Prin urmare, sistemele de sănătate ar trebui să fie pregătite să ofere sprijin acestor pacienți, care adesea declară că se simt izolați atunci când simptomele lor sunt trecute cu vederea de către medici.

Pierderea mirosului și a gustului afectează în mod negativ calitatea vieții, privându-i pe cei afectați de mai multe plăceri zilnice și legături sociale. De asemenea, oamenii pot experimenta anorexie, aversiuni alimentare, malnutriție, anxietate și depresie”, a stabilit echipa condusă de Paolo Boscolo-Rizzo de la Universitatea din Trieste.

Cercetătorii au explicat că mulți pacienți au probleme deoarece mirosul plăcut se transformă într-unul neplăcut.

Acest lucru înseamnă că „activități zilnice, cum ar fi mirosul de cafea și simțirea aromei alimentelor, pot deveni dezgustătoare și emoțional angoasante”, au precizat cercetătorii italieni.

În cât timp revin mirosul și gustul după infecția cu COVID

Tratamentele testate până în prezent pentru a grăbi recuperarea simțurilor după infecția virală cu COVID-19 cu vitamina D3, vitamina A, complex de B-uri, corticosteroizi, nu garantează recuperarea. Pentru cei mai mulți pacienți, mirosul și gustul își revin de la sine în funcție de tipul de celule afectate de virus.

În cazul în care virusul a atacat celulele de susținere, recuperarea durează de la 4 la 6 săptămâni și este mai rapidă pentru persoanele cu vârsta sub 40 de ani.

Dacă au fost afectați și nervii olfactivi, situația se va îmbunătăți în câteva luni. Ca și în cazul afecțiunilor neurologice, recuperarea poate dura până la un an.

Cercetările recente au demonstrat însă că, pentru 95% dintre pacienții cu hiposmie, hipogeuzie, simțurile și-au revenit în 6 luni.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *