Patriarhul rus Kirill, pe lista neagră din Lituania. „Este vorba despre sancţiuni naţionale”

Patriarhul rus Kirill, cunoscut ca un apropiat al președintelui Vladimir Putin, a fost declarat persona non grata în Lituania.

Miercuri, guvernul lituanian l-a introdus pe patriarhul rus Kiril, pe lista persoanelor ce au interdicţie de intrare în Lituania.

Comisia Europeană a cerut cu două luni în urmă includerea patriarhului rus în rândul oficialilor ruşi vizaţi de sancţiunile UE, dar propunerea nu a întrunit unanimitatea necesară în Consiliul UE întrucât Ungaria s-a opus.

Dar chiar şi fără o decizie a UE guvernul de la Vilnius a hotărât această măsură din proprie iniţiativă.

 ”Este vorba despre sancţiuni naţionale care pot fi aplicate fără să existe o decizie europeană”, a declarat viceministrul lituanian de externe Mantas Adomenas.

Decizia este rezultatul declaraţiilor lui Kirill de susţinere a agresiunii ruse împotriva Ucrainei, precum şi al comentariilor sale conform cărora guvernul lituanian incită la ură împotriva ucrainenilor, a mai motivat oficialul lituanian.

Patriarhul rus a descris agresiunea rusă drept un război contra ”forţelor răului” care ”luptă împotriva unităţii” dintre Ucraina şi Rusia şi a elogiat valorile tradiţionale ruse ce rezistă în faţa unui Occident ”decadent”, menţionând în special paradele gay, a căror organizare Kirill a descris-o drept un fel de ”test de loialitate” pe care statele occidentale îl impun celor care vor să facă parte din clubul lor.

Ca urmare a războiului din Ucraina, dieceza din Vilnius a Bisericii Ortodoxe a Lituaniei a trimis Bisericii Ortodoxe a Rusiei o solicitare pentru a obţine statutul de biserică autocefală.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *