Propaganda rusă nu are limite. Fostul preşedinte rus Medvedev bagă bățul prin gardul Europei

Vicepreședintele Consiliului de Securitate al Federației Ruse Dmitri Medvedev a publicat pe contul său de Telegram o hartă care arată Ucraina dezintegrată.

Narativul dezmembrării Ucrainei și împărțirii teritoriului cu vecinii occidentali este un mesaj folosit des de propaganda rusă.

După cum afirmă Medvedev, harta a fost întocmită de „analiștii occidentali”, dar a „omis” să spună și despre ce analiști ar fi vorba.

Nu este pentru prima dată când oficiali ruși susțin că Occidentul plănuiește împărțirea teritoriului Ucrainei, fără a prezenta niciun fel de dovadă în acest sens. În repetate rânduri, oficiali de la Kremlin au vorbit despre un plan al SUA de a susține trecerea unei părți însemnate din teritoriul ucrainean către Polonia.

Imaginile arată că teritoriul Ucrainei ar fi format doar din regiunea Kiev, iar restul este sub administrarea Rusiei (cea mai mare parte), a Poloniei, Ungariei și a României. Ţara noastră ar prelua provinciile Cernăuţi şi Viniţa.

Anterior, Medvedev a pus sub semnul întrebării existența viitoare a Ucrainei, împotriva căreia Rusia poartă război.

Reacția MAE român

Ministerul Afacerilor Externe respinge ferm demersul vicepreşedintelui Consiliului de Securitate al Federaţiei Ruse, Dmitri Medvedev.

Potrivit acestei hărţi, după război, Rusia ar lua cea mai mare parte a teritoriului Ucrainei. Tot estul şi sudul Ucrainei ar aparţine Federaţiei Ruse, vestul ar aparţine Poloniei, nordul ar fi împărţit între Rusia şi Polonia, regiunea Uzhgorod ar aparţine Ungariei, Cernăuţi şi Viniţa ar fi ale României, iar Ucraina “s-ar dezvolta” doar din regiunea Kiev.

Imagine

„MAE consideră că astfel de atitudini fac parte din instrumentarul de propagandă şi dezinformare la care recurge de mai multă vreme Federaţia Rusă şi care a fost amplificat după declanşarea războiului ilegal şi ilegitim de agresiune împotriva Ucrainei”, mai indică sursa citată.

„Astfel de aşa-zise „propuneri” şi „analize” care vizează redesenarea aleatorie a graniţelor unor state şi promovează astfel încălcarea dreptului internaţional nu reprezintă decât încercări complet nereuşite de justificare a propriei conduite de nerespectare a ordinii internaţionale bazate pe reguli. MAE reafirmă sprijinul deplin al României pentru independenţa, suveranitatea şi integritatea teritorială ale Ucrainei în frontierele sale recunoscute internaţional şi reiterează condamnarea agresiunii militare nejustificate şi neprovocate a Rusiei împotriva Ucrainei”, potrivit MAE român.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *