Președintele Klaus Iohannis a răbufnit. Critică discursul premierului Viktor Orban și cere clarificări publice din partea UDMR

La aproape o săptămână după discursul rasist al premierului ungar Viktor Orban, de la Universitatea de vară de la Băile Tușnad, președintele României, Klaus Iohannis, a considerat că este necesar să adopte o poziție critică în legătură cu acest discurs incalificabil.

Iohannis a spus, vineri, în conferința de presă comună cu președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, aflată în vizită în România, că declarațiile lui Viktor Orban despre amestecul raselor este ”o eroare majoră, inadmisibilă”.

În ce privește discursul anti-european al lui Viktor Orban, președintele Iohannis l-a catalogat drept ”regretabil”.

Declarațiile președintelui Iohannis despre discursul lui Viktor Orban

În principiu este greșit, o eroare majoră și este inadmisibil ca un înalt demnitar european să vină pe scena publică cu un discurs construit pe teoria raselor, care a dus la cea mai teribilă catastrofă a secolului XX. Este o teorie de cea mai tristă amintire posibilă și nu poate fi acceptat ca un demnitar european să vină cu această teorie pentru a-și motiva demersurile politice interne sau externe.

E la fel de regretabil că un demnitar european vine pe scena publică cu un discurs cu tentă antieuropeană. Sunt valabile indiferent unde s-ar afla această scenă. Faptul că s-a aflat în Transilvania e o problemă pentru noi și reacțiile spațiului public au arătat că e o problemă pentru noi.

E adevărat că între timp premierul Orban a încercat la Viena să retragă într-un fel afirmațiile sau să le reinterpreteze, e un semn că și-a dat sema că așa ceva nu merge în UE. Nu e rolul meu să dau lecții de politică sau oratorie, dar nu pot să nu mă disociez clar de ideile vehiculate acolo.

Este nevoie de clarificări publice din partea UDMR, fiindcă la acel eveniment a fost prezentă o parte semnificativă din conducerea și miniștrii UDMR. Ei vor trebui să explice dacă au fost de acord cu conținutul acelui discurs pe care l-au aplaudat, ceea ce ar fi extrem de complicat, sau dacă nu au înțeles despre ce se vorbește și au aplaudat generic personajul. Oricare ar fi explicația, ea trebuie să existe și trebuie să existe o discuție clarificatoare inclusiv în coaliţia de guvernare.

Pe de altă parte, nu își dorește nimeni să provoace o criză guvernamentală pentru că un demnitar străin a avut un discurs eronat. Nu putem să ne facem că acele lucruri nu au fost spuse, cum nu putem să ne facem că acele spuse nu au fost aplaudate”, a spus şeful statului, la Palatul Cotroceni, la conferinţa comună cu omologul din Republica Moldova, Maia Sandu.

Trebuie, totuși, menționat, că discursul președintelui Iohannis vine la o zi după ce Kelemen Hunor, președintele UDMR, i-a luat apărarea lui Viktor Orbán pentru declarațiile rasiste și anti-UE de la Băile Tușnad din week-endul trecut. El a declarat că discursul lui Viktor Orbán nu a fost rasist sau putinist, într-un interviu pentru publicația Maszol. Poziționarea lui Kelemen Hunor vine în aceeași zi în care premierul României, Nicolae Ciucă, a criticat public declarațiile lui Orbán.

Președintele UDMR a susținut că declarațiile premierului ungar trebuie interpretate în context. El a spus că îl cunoaște personal pe premierul ungar de ceva timp, așa că îndrăznește să declare că „Orbán nu are nici un pic de rasism”.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *