Convorbire telefonică între Antony Blinken și Serghei Lavrov. Propunerea Administrației Biden

Şefii diplomaţiilor americană şi rusă au discutat telefonic pentru prima dată de la invazia rusă în Ucraina.

Este prima dată de la începutul invaziei ruse din Ucraina când Antony Blinken și Serghei Lavrov își vorbesc direct. 

Convorbirea a avut loc în ciuda faptului că Ministerul rus de Externe a transmis, joi, că șeful diplomației ruse are o agendă încărcată, care nu-i permite să discute cu omologul american.

Administraţia Biden s-a oferit să-l schimbe pe Viktor Bout, un traficant de arme rus care ispăşeşte o pedeapsă de 25 de ani de închisoare în SUA, ca parte a unui potenţial acord pentru a asigura eliberarea a doi americani deţinuţi de Rusia, Brittney Griner şi Paul Whelan.

„Am discutat cu el exact acele chestiuni pe care voiam să le discut. (…) Am făcut presiuni asupra Kremlinului pentru a accepta propunerea substanțială pe care am făcut-o cu privire la eliberarea lui Paul Whelan și Brittney Griner”, a declarat Antony Blinken într-o conferință de presă.

De asemenea, cei doi diplomați au abordat teme legate de evoluţiile din Ucraina, criza alimentară şi deblocarea transportului de cereale prin Marea Neagră.

Potrivit MAE rus, Serghei Lavrov a apreciat că ajutorul militar occidental oferit Ucrainei nu face decât să prelungească conflictul, susţinând că Rusia îşi va atinge obiectivele aşa numitei operaţiuni militare speciale.

Şeful diplomaţiei americane l-a avertizat pe omologul rus că lumea nu va recunoaşte niciodată anexarea unor teritorii ucrainene de către Rusia.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *