Emil Boc îl atacă dur pe Viktor Orban. „Nu poți să fii și în căruță, și pe jos”

Primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, care a fost pentru o perioadă de timp și premierul României, a criticat declarațiile făcute de premierul ungar Viktor Orban la Universitatea de vară de la Băile Tușnad.

„Am asistat la niște declarații ale premierului Ungariei Viktor Orbán în România care au menirea de a îngrijora, pentru că vin în aceeași linie de a reînvia demonii trecutului, a readuce conceptul biologic de rasă ce a fost utilizat la declanșarea celui de-al doilea război mondial. Am văzut în ultima sa declarație că a mai retractat din ce a zis și a spus că a fost înțeles greșit.

Asta nu e adevărat. El  a explicat foarte clar la Tușnad despre conceptul biologic de rasă. Nu poți să accepți asemenea declarații. Ele trebuie clar taxate, respinse, izolate, pentru că dacă le lași să facă pui te trezești cu ce ne-am trezit în perioada interbelică. Abuzul este urmat de un alt abuz, iar apoi totul se transformă într-un coșmar.

De asemenea, nici celelalte viziuni de a critica la infinit NATO și UE nu pot fi acceptate. Nu poți ca lider al unei țări NATO și UE cum este Orbán, noaptea să poți dormi liniștit beneficiind de protecția lor, iar ziua să le critici ca și cum nu faci parte din ele. Nu poți să fii și în căruță, și pe jos”, a atras atenția Emil Boc.

Liderul naţionalist ungar în vârstă de 59 de ani, un obişnuit al declaraţiilor controversate împotriva migranţilor, a respins sâmbătă, în cadrul unui discurs susţinut la Băile Tuşnad, în România, viziunea unei societăţi “multietnice”.

“Nu vrem să fim o rasă mixtă”, care să se amestece cu “non-europeni”, a spus el, înainte de a face o aparentă aluzie la camerele de gazare ale regimului nazist, ceea ce i-a atras critici dure din partea comunităţii evreieşti şi demisia unei consiliere.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *