Cabinetul premierului ungar Viktor Orban scapă forintul printre degete. Guvernarea de la Budapesta a aruncat în aer moneda națională

Deprecierea forintului ungar în urma invadării Ucrainei de către Rusia îi determină pe unii unguri să adopte euro în locul monedei locale, care şi-a pierdut mai mult de jumătate din valoare de când prim-ministrul Viktor Orban a preluat puterea în 2010

Ungaria nu se apropie de adoptarea monedei unice, guvernul Orban excluzând în viitorul apropiat o măsură despre care spune că ar echivala cu o pierdere a suveranităţii politicii economice.

Dar forintul, care a fost supus presiunii ca urmare a deficitelor Ungariei şi a conflictului cu Bruxelles-ul din cauza nerespectării statului de drept, care a dus la restricţionarea accesului la fondurile UE, are din nou cea mai slabă evoluţie din regiune în acest an, iar unii unguri iau lucrurile în propriile mâini.
Atât scăderea de 8% a forintului faţă de euro în acest an, cât şi volatilitatea sa evidenţiată de mişcarea sa de aproape 4% pe parcursul a două zile, la începutul acestei luni, au stimulat şi mai mult atractivitatea monedei euro, chiar dacă utilizarea sa este încă limitată în economia mai largă.

La scurt timp după invadarea Ucrainei de către Rusia, la sfârşitul lunii februarie, Laszlo Szucs, un avocat la firma de avocatură Reti, Varszegi & Partners PwC Legal, a început să primească mai multe apeluri de la clienţi corporativi, întrebând cum ar putea compensa lucrătorii pentru declinul forintului. El a spus că majoritatea apelurilor au venit de la firme de servicii financiare şi de afaceri şi din sectorul de producţie. În timp ce lucrătorii şi consumatorii din alte părţi ale Europei s-au confruntat cu presiuni similare din cauza preţurilor mari ale energiei şi alimentelor, slăbirea forintului a reprezentat o provocare suplimentară.

Deoarece plata salariilor în euro este, cu câteva excepţii, contrară legislaţiei maghiare, majoritatea companiilor au optat pentru majorări extraordinare, în valoare de 5-10%, în timp ce unele au oferit plăţi suplimentare la sfârşitul trimestrului, legate de mişcările forintului, a spus Szucs.
Sâmbătă, cabinetul lui Orban a anunţat în mod neaşteptat că va permite companiilor să plătească taxe în euro sau dolari împreună cu forinţi – o mişcare pe care unii analişti spun că ar putea diminua importanţa monedei naţionale.
Volatilitatea forintului i-a determinat şi pe unii proprietari din Budapesta şi vestul Ungariei să coteze în euro.
Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *