Cel mai mare oraș subteran din lume. Unde se află acest labirint enorm vechi de sute de ani

Sub orașul Odessa, Ucraina, se flă cea mai mare rețea de tuneluri din lume, acestea întinzându-se pe o suprafață de peste 2500 de kilometri.

Dacă ar fi fost așezate în linie dreaptă, tunelurile ar fi ajuns până la Paris. 

Tunelurile au fost săpate la peste 30 de metri adâncime, pe trei niveluri diferite. Este, de fapt, un labirint enorm și haotic, cu cel puțin 150 de căi de acces!

De la declararea războiului din Ucraina, rețeaua de tuneluri a devenit adăpost anti-aerian în orașul Odesa. Catacombele sunt ca un oraș sub oraș. În Al Doilea Război Mondial, localnicii se ascundeau acolo de naziști.

Pentru a intra, e nevoie de ghid. Nu se poate ajunge pe cont propriu, pentru că e foarte ușor să te pierzi. Dar asta înseamnă și că e un loc perfect pentru a te ascunde și a rămâne în siguranță.

Hallway in the Doble Ménsula Gallery; one of the internal galleries within the monumental buildings at Chavín de Huántar. Photo by John Kembel

Valentino, ghid în catacombele din Odesa: “În 1794, Ecaterina cea Mare a fost cea care a făcut planul pentru construirea orașului Odesa. Când au ajuns primii muncitori, nu era nimic aici. Niciun material de construcție. Şi atunci, au săpat după calcar şi l-au folosit”.

Așa au apărut catacombele, cu mai bine de două secole în urmă. Ecaterina cea Mare a ordonat construirea noului oraş-port. Astfel că au început activitatea intensă pentru obținerea pietrelor necesare la construcții.

De-a lungul timpului tunelurile au fost folosite de cei mai săraci oameni din societate, dar și ca ascunzătoare în timpul războaielor.

Catacombele s-au extins foarte mult începând cu sfârșitul secolului al XVIII-lea. Tunelurile au fost săpate la peste 30 de metri adâncime, pe trei niveluri diferite. Mineritul a continuat atât în secolul al- XIX-lea, cât și la începutul secolului XX, până la începutul revoluţiei rusești din 1917.

Când lucrurile merg prost, mii de oameni se pot ascunde în aceste catacombe sub pământ.

Localnicii și-au rezervat deja locuri. Cu foi de plastic, au făcut uși improvizate pentru intimitate. Au pus niște scaune aici și au adus alimente și băutură. Există chiar și conexiune internet fără fir.

“Când a început războiul, în tuneluri se afla deja tot ce e nevoie pentru supravieţuirea localnicilor. Aici, jos, sunt mereu 17 grade Celsius și umiditatea e foarte ridicată. De aceea, e nevoie să aduci destule haine călduroase, ca să te poţi schimba. Hainele se umezesc foarte repede”, a mai spus Valentino.

Dar locul care poate oferi protecție este și periculos, totodată, pentru că multe dintre coridoare nu au fost cartografiate până acum. În ele, accesul rămâne interzis.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *