România respiră greu! Un nou val de scumpiri vine de la 1 august. Ce spun analiștii financiari

De la 1 august românii vor scoate mai mulți bani din buzunare, în condițiile în care unele produse se vor scumpi.

Așadar, din prima zi a lunii august, țigările și alcoolul de vor găsi în magazine la prețuri majorate.

De asemenea, tot de la 1 august munca part-time va fi suprataxată, iar impozitele din câştigurile obţinute din jocuri de noroc vor creşte.

Acciza minimă obligatoriu în plată pentru 1.000 de țigarete ajunge la valoarea de 594,97 lei de la 563,97 lei. Asta înseamnă o majorare de 62 de bani pentru un pachet de ţigări.

Şi alcoolul se scumpeşte. Acciza la alcool va creşte, iar asta va atrage prețuri mai mari cu 20 la sută. Cresc şi taxele reţinute de stat de pe urma câştigurilor obţinute din jocurile de noroc.

Astfel, pentru venituri de până în 10 mii de lei statul va reţine 3% din câştig, în timp ce pentru venituri care depăşesc suma de 66.750 lei statul va reţine 11.650 lei plus 40% pentru ceea ce depăşeşte suma de 66.750 lei. Modificările Codului fiscal îi vizează şi pe românii care au job-uri part-time. În cazul acestora, dările către stat vor fi similare cu cele salariului minim pe economie.

Sunt şi câteva excepţii: elevii, studenţii cu vârsta până la 26 de ani, persoanele cu dizabilităţi sau alte categorii de persoane cărora prin lege li se recunoaşte posibilitatea de a lucra mai puţin de 8 ore pe zi.

Printre modificările care vor intra în vigoare de la 1 august se numără şi reducerea la 10.000 de lei a pragului pentru acordarea facilităţilor fiscale în industria alimentară şi în domeniul construcţiilor. Prin aceste modificări fiscale, statul îşi doreşte să adune bani în plus la buget, însă analiştii financiari spun că măsurile adoptate de executiv nu vor avea rezultatul dorit, ci dimpotrivă.

În acest context, ei spun că după scumpirile în lanţ, va urma un val de concedieri, care va afecta întreaga economie a ţării.

De asemenea, prin creşterea taxelor şi impozitelor ar putea să crească munca la negru, iar asta va atrage după sine bani mai puţini în visteria statului.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *