„Operaţiune antiterorism reuşită”. Ayman al-Zawahiri a fost ucis!

Un înalt responsabil al administraţiei americane a spus că SUA au desfăşurat cu succes în weekend o “operaţiune antiteroristă împotriva unei ţinte importante din rândul Al-Qaida” în Afganistan, fără a-l menţiona pe Ayman al-Zawahiri.

„Operaţiunea a fost reuşită şi nu a făcut nicio victimă civilă”, le-a precizat jurnaliştilor oficialul american.

Potrivit presei americane, Ayman al-Zawahiri ar fi putut fi ucis într-o lovitură cu dronă efectuată de CIA în capitala afgană, Kabul.

Preşedintele american, Joe Biden, a anunţat luni în direct la televiziune moartea liderului Al-Qaida, egipteanul Ayman al-Zawahiri, ucis în cursul nopţii de sâmbătă spre duminică în Afganistan printr-o lovitură cu dronă.
“Sâmbătă, la ordinul meu, Statele Unite au efectuat o lovitură aeriană asupra Kabulului, în Afganistan, care l-a ucis pe emirul Al-Qaida, Ayman al-Zawahiri”, a spus el într-un scurt discurs de la Casa Albă.

„S-a făcut dreptate şi acest lider terorist nu mai este”, a adăugat Joe Biden.

Într-un comunicat postat luni pe Twitter înainte de intervenţia lui Joe Biden, purtătorul de cuvânt al talibanilor a recunoscut însă existenţa unui “atac aerian”, atribuit unei “drone americane”.

Departamentul de Stat a oferit o recompensă de până la 25 de milioane de dolari pentru informaţii care să conducă la arestarea sau condamnarea liderului al-Qaida.
Acest anunţ intervine la aproape un an de la retragerea haotică a forţelor americane din Afganistan, care a permis talibanilor să preia din nou controlul asupra ţării, după douăzeci de ani.
Pe de altă parte, Statele Unite au mai anunţat la mijlocul lui iulie că l-au ucis pe liderul grupării Stat Islamic (SI) din Siria, Maher al-Agal, într-o lovitură cu dronă, operaţiune care a „slăbit considerabil capacitatea SI de a pregăti, finanţa şi desfăşura operaţiuni în regiune”, potrivit unui purtător de cuvânt al armatei americane.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *