Semnificații ale zilei: 2 august 1940, Stalin hotărăște sovietizarea de iure a Basarabiei smulse României

Românii îngenuncheați în semn de doliu față de răpirea Basarabiei de către monstruoasa Uniune Sovietică

În această zi – de 2 august 1940 – Iosif Vissarionovici Stalin, șeful partidului comunist și al statului sovietic, a semnat un decret abuziv (fără niciun fel de consultare a locuitorilor regiunii românești a Basarabiei) de crearea a Republicii Sovietice Socialiste Moldovenească, pe o parte din pământul românesc ocupat cu forța de Armata Roșie.

Momentul a venit după înfrângerea și căderea Franței, principalul aliat occidental al României, sub ocupația Germaniei hitleriste.

Astfel, în 2 august 1940, fost creată de Moscova, după ruperea provinciei Basarabia din trupul României ca urmare a Pactului germano-sovietic Ribbentrop-Molotov, RSS Moldovenească , o republică unională în cadrul U.R.S.S.

Așa zisa „republică unională”, a fost constituită de machiavelicul lider sovietic de o manieră care să „încurce” încercările de revenire a regiunii românești a Basarabiei la Țara-Mamă și să întărească legăturile din interiorul statului bolșevic.

Noua republică, a fost constituită prin ruperea unei părți a teritoriului vechii Basarabii – căreia i-au fost smulse județele Hotin, Ismail și Cetatea Albă – și alăturarea unei părți a statului-marionetă Transnistria, denumită de sovietici „Republica Socialistă Sovietică Autonomă Moldovenească.

Data de 2 august 1940 reprezintă începutul unui șir nesfârșit de umilințe și atrocități la care sunt supuși românii basarabeni, de către ocupanții comunisti ruși (sovietici).

Ilena Kiss

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *