Tensiuni majore între China și SUA. Declarația amenințătoare a ministrului de externe chinez Wang Yi

Consilierul de stat și ministrul de externe chinez Wang Yi consideră că vizita preşedintei Camerei Reprezentanţilor a SUA, Nancy Pelosi, în Taiwan reprezintă o încălcare gravă a principiului “o singură Chină” și o încălcare rău intenționată a suveranității Chinei.

Potrivit ministrului chinez, Pelosi a a vizitat în mod flagrant insula, fără a ține cont de reprezentările solemne ale Chinei, acest lucru fiind o provocare politică flagrantă.

„Este rușinos că Statele Unite ale Americii își încalcă angajamentele făcute în chestiunea Taiwan, situație care care nu va duce decât la falimentul credibilității sale ca națiune”, a declarat ministrul chinez de Externe, Wang Yi 

Acest lucru dovedește încă o dată că unii politicieni americani au devenit “scandalagii” în relațiile dintre China și SUA, iar SUA au devenit “cel mai mare distrugător” al păcii și al stabilității regionale în Strâmtoarea Taiwan, a declarat Wang.

Declarația a fost făcută după ce Pelosi a aterizat în Taiwan. Armata Chinei a lansat marți seară exerciții militare masive în jurul insulei Taiwan.

Wang a îndemnat SUA să înceteze patru fantezii, și anume fantezia de a interveni în procesul de reunificare a Chinei, de a sabota dezvoltarea Chinei, de a manipula situația geopolitică și de a confunda binele și răul.

„Taiwanul face parte din China, iar realizarea reunificării este tendința istorică inevitabilă. Nu vom lăsa niciodată loc pentru forțele secesioniste “independentiste din Taiwan” sau pentru ca forțele externe să intervină”, a mai punctat oficialul chinez.

„Indiferent de modul în care SUA sprijină și aprobă secesioniștii “independenței Taiwanului”, aceasta va fi sortită eșecului și nu va face decât să lase mai multe înregistrări urâte ale amestecului grosolan al SUA în afacerile interne ale altor țări”, a declarat Wang.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *