Vizită cu scandal în Taiwan. China a anunțat măsuri drastice din 3 august

Preşedinta Camerei Reprezentanţilor a SUA, Nancy Pelosi, a sosit marţi seară în Taiwan, unde urmează să se întâlnească cu preşedinta Taiwanului, precum şi cu activişti pentru drepturile omului.

La sosirea pe aeroportul din Taiwan, Nancy Pelosi a spus că a venit cu intenţii paşnice în regiune, în contextul în care vizita sa a înfuriat Beijingul.

“Venim ca prieteni în Taiwan, venim în pace în regiune”, a declarat Pelosi.

Nancy Pelosi, în vârstă de 82 de ani, a sosit la Taipei la bordul unui avion militar american. Vizita sa, care nu fusese anunţată oficial, dar care a făcut obiectul unor speculaţii intense de câteva zile, a determinat imediat reacţii din partea Beijingului.

La sosirea înaltului oficial american la Taipei, ministerul chinez de externe a denunţat “o încălcare gravă” a angajamentelor americane faţă de China, care “subminează grav pacea şi stabilitatea regionale”.

Astfel, China suspendă importurile de citrice, peşte sabie răcit şi stavrid negru congelat din Taiwan începând cu 3 august.
De asemenea, ministerul comerţului de la Beijing a declarat că va fi suspendat exportul de nisip natural către Taiwan începând cu 3 august.

Totodată, China va lua măsuri disciplinare împotriva a două fundaţii din Taiwan, interzicându-le să coopereze financiar cu companii şi persoane de pe continent, a declarat miercuri Ma Xiaoguang, purtătorul de cuvânt al Oficiului pentru Afaceri Taiwan din China.

Cele două fundaţii sunt Taiwan Foundation for Democracy şi Taiwan International Cooperation and Development Fund, a spus Ma.

Aceste măsuri au fost anunţate după ce preşedinta Camerei Reprezentanţilor a SUA, Nancy Pelosi, a sosit marţi seara în Taiwan, pe fondul condamnării acestei vizite de către Beijing.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *