„Avalanșă” de turiști ruși în Finlanda. Ce au descoperit polițiștii de frontieră

Cu toate că există tensiuni între Rusia și Finlanda, mai ales după ce aceasta din urmă a fost acceptată în NATO, numărul turiștilor ruși a crescut surprinzător de mult.

La graniță, însă, surpriză! Serviciile vamale finlandeze au raportat miercuri că au confiscat la frontiera cu Rusia mărfuri de natură să consolideze ‘capacităţile industriale şi militare’ ale Moscovei, precum şi alte bunuri care cad sub incidenţa sancţiunilor internaţionale.

Aceste confiscări intervin în timp ce Finlanda are în vedere eventuale restricţii în acordarea de vize cetăţenilor ruşi pe fondul invaziei Rusiei în Ucraina şi al sancţiunilor occidentale care au urmat.

Aproximativ 100 astfel de cazuri au fost depistate în cadrul celor peste 2.500 de controale vamale efectuate între 22 şi 27 iulie, a indicat autoritatea vamală. Circa 20 din aceste cazuri sunt ‘în curs de examinare preliminară ‘, a precizat administraţia vamală într-un comunicat.

Controalele au permis detectarea diferitelor produse de lux vizate de sancţiuni europene, precum şi a unor bunuri ce ar putea avea utilizare militară, ‘cum ar fi instrumentele folosite în traficul maritim’, a indicat autoritatea vamală finlandeză.

‘Sunt de asemenea drone, precum şi obiecte despre care nu putem comenta deocamdată’, a declarat directorul departamentului pentru control vamal.

Numărul în creştere de turişti ruşi în Finlanda a provocat un sentiment de nemulţumire în această ţară nordică, unde mulţi consideră că turismul ar trebui restricţionat din cauza războiului în Ucraina.

Partidul conservator de opoziţie din Finlanda a propus săptămâna trecută suspendarea eliberării de noi vize turistice pentru cetăţenii ruşi.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat săptămâna trecută că Rusia ‘ar reacţiona extrem de negativ’ în cazul unor restricţii în ceea ce priveşte eliberarea vizelor pentru cetăţenii ruşi.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *