Drone chinezești deasupra Taiwanului. Insularii sunt în alertă. “Am tras imediat rachete”

Mai multe drone au fost semnalizate deasupra insulelor Kinmen, care aparțin de Taiwan, miercuri noapte.

Reacția autorităților din Taiwan a fost prompt și au a tras rachete de semnalizare pentru a le alunga.

Taiwanul este în alertă deoarece China efectuează o serie de exerciţii militare, încercuind Taiwanul, ca răspuns la vizita recentă, pe insulă, a preşedintei Camerei Reprezentanţilor a SUA, Nancy Pelosi.
Generalul-maior Chang Zone-sung din comandamentul de apărare Kinmen al armatei a declarat că dronele chineze au zburat în pereche în zona Kinmen de două ori miercuri seara, în jurul orelor locale 21:00 şi 22:00.

“Am tras imediat rachete de semnalizare pentru a da avertismente şi pentru a le alunga. După aceea, s-au întors. Au intrat în zona noastră restricţionată şi de aceea le-am dispersat”, a spus el.

Insulele Kinmen, puternic întărite, se află chiar în apropierea coastei de sud-est a Chinei, lângă oraşul Xiamen.”Avem o procedură standard de operare. Vom reacţiona dacă vor intra”, a spus Chang, adăugând că nivelul de alertă pe Kinmen rămâne cel “normal”.

Generalul taiwanez crede că misiunea dronelor a fost să adune informaţii despre desfăşurarea de securitate a Taipeiului în insulele sale periferice.

Săptămâna trecută, armata taiwaneză a lansat rachete de semnalizare pentru a avertiza o dronă care “a aruncat o privire” în arhipelagul său Matsu, situat în largul coastei provinciei chineze Fujian pentru, probabil, a-i testa apărarea, a spus ministerul apărării din Taiwan.

Joi, şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, a condamnat manevrele militare “agresive” ale Chinei, spunând că nu există nicio justificare pentru a utiliza ca pretext vizita în Taiwan a liderului parlamentar american Nancy Pelosi.

“Este normal ca parlamentarii din ţările noastre să călătorească în străinătate”, a scris Borrell pe Twitter din Phnom Penh, în marja unei întâlniri a miniştrilor de externe din statele membre ale ASEAN

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *