Poliţiştii de frontieră sunt în alertă. Droguri, tuburi cu gaz lacrimogen și veste anti-înjunghiere înainte de festivalul UNTOLD din Cluj

Pregătirile pentru festivalul UNTOLD din Cluj s-au terminat, dar la punctual de frontieră de la Petea, polițiștii sunt în alertă maximă.

Mulți tineri care vor să participe la eveniment încearcă să intre în țară cu droguri pentru a le comercializa în timpul festivalului.

Așa s-a petrecut miercuri, când poliţiştii de frontieră de la Petea au descoperit doi cetăţeni polonezi care veneau la festivalul de muzică din Cluj Napoca şi aveau în bagaje mai multe zeci de tablete de substanţe interzise, precum şi tuburi cu gaz lacrimogen şi veste anti-înjunghiere.

„Cei doi, un bărbat în vârstă de 27 de ani, cetăţean polonez, însoţit de un conaţional, în vârstă de 28 de ani, călătoreau din Polonia, iar în baza analizei de risc, au fost selectaţi în vederea efectuării unui control amănunţit. Astfel, cu ocazia controlului, poliţiştii de frontieră împreună cu câinele poliţist CIMA, specializat în detectarea stupefiantelor, au descoperit, ascunse în bagajele acestora, mai multe tipuri de substanţe interzise: 13 flacoane – testosterone în formă lichidă de culoare gălbuie, 36 de comprimate de culoare verde cu inscripţia Anastrozole tablets IP, alte 88 de comprimate de culoare albă, 58 de comprimate de culoare maro cu inscripţia Zen Szen, 78 de comprimate cu inscripţia Vitamin, alte două comprimate de culoare maro cu inscripţia Ashwa – Gandha, două veste anti-înjunghiere şi trei tuburi cu gaz iritant lacrimogen. Cei doi au declarat că au venit în România pentru un festival de muzică de pe raza judeţului Cluj”, precizează Inspectoratul General al Poliţiei de Frontieră (IGPF).

Celor doi cetăţeni polonezi le-a fost întocmit dosar penal de către poliţişti având în vedere că substanţele active din produsele descoperite se află pe lista substanţelor dopante cu grad mare de risc, se arată în comunicat.

Poliţia de Frontieră mai menţionează că în această perioadă sunt derulate acţiuni preventive în sistem integrat în punctele de frontieră din vestul ţării – judeţele Arad, Bihor şi Satu Mare, în contextul desfăşurării festivalului de muzica UNTOLD, care se derulează în perioada 4-7 august în municipiul Cluj-Napoca. La acţiuni participă şi poliţişti de la structurile de prevenire ale IPJ şi specialişti din cadrul Agenţiei Naţionale Antidrog, care informează călătorii cu privire la riscurile privind traficul şi consumul de droguri.

De asemenea, cu ajutorul codului QR pus la dispoziţie de specialiştii antidrog, persoanele care au intrat în ţară au putut accesa site-ul www.infodrog.ro, care conţine informaţii şi cu privire la metodele de prim-ajutor care trebuie acordate în anumite situaţii de criză cauzate de consumul de droguri.

La acţiunile de la Borş, Nădlac II şi Petea participă şi echipajele canine ale Poliţiei de Frontieră. Acestea sunt formate din poliţişti de frontieră şi câini de serviciu specializaţi în detectarea substanţelor psihoactive.

De asemenea, şi pe Aeroportul din Cluj-Napoca, alături de Skinny, câinele poliţist premiat cu locul I la ultimul concurs organizat de Ministerul Afacerilor Interne pentru abilităţile sale în ceea ce priveşte detectarea stupefiantelor, vor veni în sprijin doi „colegi canini” de la alte structuri teritoriale ale PFR, specializaţi în controlul antidrog.

Cu toţii vor acţiona alături de celelalte echipaje canine ale MAI pentru asigurarea participării în siguranţă la festivalul de muzică UNTOLD.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *