20 de ONG-uri solicită autorităților ucrainene recunoașterea oficială a limbii române. Evenimente organizate de CNRU

După refuzurile repetate ale conducerii Ucrainei de a recunoaște inexistența „limbii moldovenești” deoarece este una și aceeași cu limba română, iată, o nouă solicitare vine din partea Consiliului Național al Românilor din Ucraina (CNRU).

CNRU este o uniune civică, care a asociat 20 de ONG-uri și instituții de presă din regiunile Cernăuți, Transcarpatia, Odesa și Kiev.

Această uniune a solicitat autorităților ucrainene să recunoască inexistența „limbii moldovenești” și să anuleze ordinele privind introducerea cotelor de limbă ucraineană în școlile cu predare în „limba moldovenească”.

„ CNRU solicită revenirea școlilor din sudul Basarabiei începând cu 1 septembrie 2022 la sistemul de predare în limba română, după cum a fost anterior anului 1998, când, împotriva voinței părinților, elevilor și profesorilor, instituțiile de învățământ secundar au fost trecute din oficiu la predarea în „limba moldovenească”, scrie sursa citată.

Reamintim că președintele Iohannis i-a cerut omologului său de la Kiev să recunoască faptul că „limba moldovenească” este de fapt limba română.

De asemenea, Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, i-a cerut omologului său ucrainean ca țara vecină să recunoască oficial că nu există o „limbă moldovenească”.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *