Dezlănțuire bezmetică de forțe armate în jurul Taiwanului. Rachete balistice chineze au căzut în zona economică a Japoniei

Premierul japonez, Fumio Kishida a declarat, cu ocazia vizitei în Japonia a președintei Camerei Reprezentanţilor SUA, Nancy Pelosi, că rachete balistice au căzut în zona economică exclusivă a Japoniei.

Sunt “o serioasă problemă care afectează securitatea noastră naţională şi a cetăţenilor noştri”, a afirmat premierul japonez, Fumio Kishida.

“Lansăm un apel la oprirea imediată a exerciţiilor militare” chineze care au început joi şi urmează să continue până duminică, a adăugat Fumio Kishida.

Prim-ministrul nipon confirmat că Japonia şi Statele Unite “vor continua să se coordoneze îndeaproape pentru a menţine pacea şi stabilitatea în strâmtoarea Taiwan”.

Nancy Pelosi, 82 de ani, aflată la prima sa vizită în Japonia din 2015, a înfuriat China, călătorind în Taiwan marţi şi miercuri, Beijingul considerând acest teritoriu autonom cu 23 de milioane de locuitori ca parte integrantă a teritoriului său.

China a lansat ample exerciţii militare fără precedent în jurul Taiwanului, folosind avioane de luptă şi elicoptere şi trăgând cu rachete balistice, dintre care unele ar fi survolat insula şi ar fi căzut pentru prima dată în zona economică exclusivă a Japoniei, potrivit Ministerului nipon al Apărării.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *