Guvernul condus de naționalistul Viktor Orban face pași mari înapoi. Criza carburanților explodează în toată țara

Ungaria se va confrunta cu o acută criză de carburanți, care în aproximativ două săptămâni se va extinde în toată țara.

Eszter Bujdos, directorul general al holtankoljak.hu, un site independent de comparare a prețurilor carburanților, a afirmat că, prima zonă importantă care va fi lovită de această criză este Lacul Balaton.

La Balaton este aproape sigur că nu se va putea alimenta cu combustibil în perioada următoare, a spus Eszter Bujdos.

În jurul lacului există o lipsă de combustibil în principal din cauza turismului, iar mulți oameni merg deja la Veszprém pentru a realimenta.

Potrivit lui Eszter Bujdos, cantitatea de combustibil pierdută poate fi înlocuită prin eliberarea rezervelor strategice, dar probabil doar benzinăriile mari o vor primi, nu și cele mai mici.

Măsurile populiste au dus țara la dezastru

Guvernul Ungariei a decis sâmbătă să renunțe la plafonarea prețului la carburanți pentru companiile deținute de firme, cu excepția taximetrelor și mașinilor agricole, anunță presa de la Budapesta. Plafonarea prețului la carburanți mai este acum valabilă doar pentru persoanele fizice care dețin un autoturism.

Guvernul Viktor Orban a decis plafonarea prețurilor la benzină și motorină la 480 de foriți per litru în noiembrie anul trecut, când Viktor Orban era în plină campanie electorală pentru alegerile generale. Prețul plafonat este de circa 6,3 lei per litru de motorină, iar prețul normal este de 738 forinți per litrul de motorină, adică 9 lei.

Analiștii și companiile care dețin benzinării au avertizat încă de anul trecut că plafonarea prețului este o măsură nesustenabilă, cu atât mai mult cu cât Ungaria este net importator de produse petroliere. Presa independentă de la Budapesta a scris în repetate rânduri că e vorba despre o măsură cu caracter electoral, menită să îi asigure premierului populist Viktor Orban simpatia electoratului.

Modelul plafonării prețurilor din Ungaria a făcut discipoli și în România, unde Marcel Ciolacu și alți lideri PSD au cerut în repetate rânduri același tip de măsură, respinsă însă de PNL.

 Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *