În Ungaria, infractorii cu dublă cetățenie româno-maghiară sunt numiți „români”. Un terorist periculos din Mureș a fost arestat în țara vecină

Agenția ungară de presă a anunțat că, István Sz. E., în vârstă de 41 de ani, cu dublă cetăţenie, română şi maghiară, din Mureș a fost reținut de Poliția Ungară în localitatea Kutasó, judeţul Nógrád.

Potrivit Biroului Naţional de Investigaţii al Poliţiei din țara vecină, bărbatul aflat pe lista celor mai căutate 50 de persoane ale Poliţiei Ungare, era căutat pentru infracţiuni de terrorism.

Potrivit comunicatului, infractorul a fost membru al unei mişcări radicale naţionale care purta numele de Hunnia, fondată de György Budaházy și lansată în anul 2007, de care se asociază o serie de infracţiuni violente comise în perioada 2007-2008, titrează agenția de presă MTI.

În postare se vorbește, de fapt, despre „românul” István Sz. E., chiar dacă acesta are dublă cetățenie. Istvan a fost condamnat, în luna martie a acestui an, de către Tribunalul din Budapesta, la 15 ani de închisoare, în calitate de al treilea inculpat în cadrul procesului reluat în primă instanţă pentru comiterea unor acte de terorism și de atacuri cu cocktail-uri molotov. Acuzatul nu s-a mai prezentat în faţa instanţei, s-a ascuns, iar organele competente nu l-au mai găsit.

Bărbatul a fost reţinut, marţi, de poliţiştii Biroului Naţional de Investigaţii cu ajutorul Centrului de Combatere a Terorismului din Ungaria (TEK), în localitatea Kutasó, judeţul Nógrád, unde lucra ca zilier la o fermă de ovine.

În apropiere, i s-a găsit şi autoturismul pe care îl ascunsese într-un tufiş fără număr de înmatriculare.

Potrivit presei locale, bărbatul lucra ca zilier și avea grijă de oi, în momentul în care a fost prins de către unitatea operativă TEK.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *