A doua oară în doi ani. Marșul cel Lung, o misiune experimentală misterioasă pe orbita Pământului

O rachetă Long March 2F ( Marșul cel Lung) care transporta o „navă spațială experimentală” a decolat la 5 august de la Centrul de lansare a sateliților Jiuquan din deșertul Gobi, a anunțat agenția de știri chineză de stat Xinhua.

„Nava spațială expermentală se va afla pe orbită pentru o perioadă de timp înainte de a se întoarce la locul de aterizare programat în China, timp în care verificarea tehnologiei de servicii reutilizabile și pe orbită va fi efectuată conform planului, pentru a oferi sprijin tehnic pentru utilizarea pașnică a spațiului”, a scris Xinhua.

China a lansat o navă spațială experimentală reutilizabilă în septembrie 2020, de asemenea un proiect secret. Vehiculul respectiv – care poate fi sau nu același cu cel care a decolat vineri – a rămas în aer timp de două zile și a eliberat o mică încărcătură utilă pe orbită înainte de a coborî pentru o aterizare în China.

Pentru comparație, avionul spațial X-37B a orbitat în jurul Pământului timp de peste 800 de zile în ultima sa misiune misterioasă, a șasea pentru programul X-37B.

Programul spațial al Republicii Populare Chineze a însoțit creșterea economică foarte rapidă a țării în anii 1990. China are acum o familie completă de lansatoare, lansatoarele Long March și a înființat programe care acoperă întreaga activitate spațială: sateliți de telecomunicații , observarea Pământului , meteorologice , navigație , sateliți militari de recunoaștere.

De asemenea, a lansat un program spațial cu echipaj care a avut ca rezultat un prim zbor cu echipaj în 2003 și punerea pe orbita unei stații spațiale embrionare, Tiangong 1 în 2011. China are un plan de dezvoltare ambițios care include: pe termen scurt realizarea unei stații spațiale în orbită joasă, trimiterea de roboți la suprafața Lunii, precum și dezvoltarea unei noi familii de lansatoare dezvoltate din componentele dezvoltate pentru primul său lansator greu 5 Long March, al cărui prim zbor a avut loc pe3 noiembrie 2016.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *