Modificări importante la bancomate, case de schimb valutar și bănci. Nerespectarea noilor prevederi se lasă cu amenzi uriașe

Începând din luna august toate bancomatele, casele de schimb valutar, precum și operatorii de plăți vor fi obligați să afișeze comisioanele percepute pentru conversia în și din euro.

Acest lucru este prevăzut într-o Hotărâre de Guvern, prin care românii vor putea beneficia de transparență mai mare în cazul schimburilor valutare.

Comisioanele percepute schimbului valutar leu-euro și euro-leu vor fi arătate clienților într-un mod clar, iar aceste informații vor apărea înainte de inițierea plății în cazul băncilor,  caselor de schimb valutar sau operatorilor de plăți care permit acest tip de conversie.

Mai multe schimbări la nivelul Uniunii Europene includ și această prevedere, iar potrivit actului normativ, la dispoziția clientului trebuie puse informații atât în cadrul bancomatelor, cât și la punctele de vânzare. Totodată, clientul trebuie să fie informat înaintea efectuării plății.

Această schimbare urmează a fi implementată în luna august, astfel că transparența comisioanelor și cursului valutar va ajuta clientul să poată compara prețurile. Se mai arată o utilitate a acestei modificări și prin faptul că plătitorul va putea face o alegere corectă.

Schimbare majoră care va avea loc la bancomat în cazul schimburilor valutare

Informarea cu privire la comisionul perceput vizează atât comisionul de conversie monetară, cât și comisioanele de operațiuni, precum și cele aplicate transferului efectuat în mediul online. În cazul în care societățile nu vor respecta această obligație de informare a clientului, înainte ca acesta să efectueze plata, acestea riscă o amendă.

În cazul comisionului de conversie monetară aferent transferurilor în mediul online, furnizorul va trebui să comunice clientului o estimare a comisionului pentru serviciile de schimb valutar. După ce clientul a efectuat plata, acestuia i se va elibera o chitanță.

Pe document va apărea prețul bunurilor sau al serviciilor care urmează a fi achiziționate, precum și comisioanele aferente conversiei monetare din lei în euro sau invers. Din Regulamentul European reiese faptul că prestatorii de servicii de plată vor trebui să fie cei care vo alinia comisioanele pentru plățile transfrontaliere în euro cu cele pentru plățile din țară, efectuate în lei.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *