China dă un ultim avertisment SUA. „Poporul chinez nu va permite niciodată ca acești bandiți să intimideze și să jefuiască din nou China”

Nu a fost deloc agreeată vizita, efectuată săptămâna trecută, de către președintele Camerei Reprezentanților din SUA, Nancy Pelosi, în insula Taiwan.

China a „reacționat exagerat” sunt de părere autoritățile de la Casa Albă. La afirmațiile americanilor, purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, Hua Chunying, a postat duminică Twitter, mai multe mesaje prin care respinge afirmațiile SUA.

Hua a subliniat că “poporul chinez nu va uita niciodată rușinea națională și nu va permite niciodată ca acești bandiți să intimideze și să jefuiască din nou China”.

În urma celor mai mari exerciții militare efectuate vreodată de China în Strâmtoarea Taiwan, secretarul de stat american Antony Blinken a calificat fără menajamente răspunsul Chinei la călătoria lui Pelosi în Taiwan drept o “reacție exagerată”, a relatat vineri agenția turcă de presă de stat Anadolu.

“Adevărul este că vizita purtătorului de cuvânt a fost pașnică. Nu există nicio justificare pentru acest răspuns militar extrem, disproporționat și escaladat”, a declarat Blinken, citat în articol, la o conferință de presă în Cambodgia, unde a participat la summitul ASEAN.

Ambasadorul SUA în China, Nicholas Burns, a declarat duminică că acțiunile Chinei în Strâmtoarea Taiwan și în jurul acesteia “amenință status quo-ul de multe decenii”, adăugând că “lumea ar trebui să ceară socoteală Beijingului pentru a menține pacea”.

Respingând aceste afirmații, Hua i-a spus ambasadorului și Departamentului de Stat al SUA: “Vă înșelați”. Ea a subliniat faptul că SUA nu reprezintă întreaga lume, cu atât mai puțin numeroasele țări în curs de dezvoltare.

“SUA nu ar trebui să se prefacă surprinsă de răspunsul chinez, deoarece am încercat prin toate mijloacele să avertizăm asupra consecințelor vizitei lui Pelosi în Taiwan, inclusiv la cel mai înalt nivel”, a continuat Hua.

Referindu-se la faptul că Pelosi a numit vizita sa în Taiwan “una neoficială”, Hua a declarat că aceasta a demonstrat că angajamentul guvernului american de a avea doar relații neoficiale cu Taiwanul este o minciună. “Ar putea fi descrisă drept “neoficială” o vizită a figurii nr. 3 a guvernului SUA la bordul unui avion militar escortat de nave militare?”. Aceasta este o dovadă că administrația americană a fost complice tot timpul și, prin urmare, trebuie să accepte toate responsabilitățile și consecințele, a notat ea.

Purtătoarea de cuvânt a reiterat că singura cale de urmat pentru relațiile dintre China și SUA este să se revină la principiul unei singure Chine.

Ulterior, Hua a redistribuit un tweet al lui ChaoyangShaoxia, un observator al afacerilor internaționale, care spunea că G7 se comportă ca un hoț care strigă “opriți hoțul”, în timp ce China are sprijinul a peste 160 de țări pentru cauza sa „dreaptă”.

China a anunțat vineri opt contramăsuri ca răspuns la vizita lui Pelosi pe insula Taiwan, inclusiv anularea discuțiilor dintre China și comandanții militari din SUA, a discuțiilor de coordonare a politicii de apărare și a mecanismului consultativ militar de securitate maritimă, precum și suspendarea cooperării privind repatrierea imigranților ilegali, controlul drogurilor și schimbările climatice.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *