Spania între COVID și măsurile de economie energetică. Uși închise la instituții și restaurante

Spania aplică de miercuri măsurile de economie energetică. Una din ele se referă la faptul că, în magazine, temperatura nu trebuie să coboare vara sub 27 de grade Celsius.

Regiunile Madrid și Catalonia cer amânarea aplicării decretului, iar celelalte comunități autonome au încercat să negocieze cu guvernul diferite excepții. Sancțiunile pentru cei care nu vor respecta legea pornesc de la 60 de mii de euro.

În multe magazine au apărut deja termometre la vedere, așa cum cere noul de decret. Niciunul însă nu indică deocamdată 27 de grade.

Patronii supermarketurilor care au și cuptoare pentru produse de panificație sau mâncare susțin că temperatura va crește atât de mult, încât va altera produsele de la raft. Nici restaurantele nu vor să renunțe la confortul clienților.

Cuca Diaz, patron de restaurant: “Deocamdată, în compania noastră lucrăm în primul rând pentru satisfacția clienților, având grijă de siguranța angajaților și respectând normele sanitare. Deocamdată nu vom lua nicio altă măsură nouă.”

O altă măsură este închiderea ușilor, care presupune investiții din partea comercianților, dar și a instituțiilor publice.

Juan Jose Blardony, directorul Asociaţiei Hotelierilor din Madrid: “Orice ușă automată costă de la 1.000 de euro în sus pentru instalare, nu toate localurile vor putea face asta, dar se pot monta sisteme care să închidă ușa în urma clienților.”

Agenția Medicamentului a reușit să obțină o excepție de la regulă pentru păstrarea și depozitarea medicamentelor. Farmaciștii se tem că va crește numărul infectărilor COVID în lipsa aerisirii spațiilor.

Amparo Zapater, farmacistă: “De când cu COVID-ul, aveam ușile deschise ca să aerisim și să evităm orice tip de infectare, dar ca să respectăm măsurile de economie de energie, am decis să închidem ușile. Însă temperatura trebuie să fie între 15 și 25 de grade.”

Iluminarea monumentelor și a clădirilor a scăzut la 40% din intensitate, iar unele vor stinse după ora 22.00. La fel și vitrinele magazinelor.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *