Misiune imposibilă pe mare. Recuperare ca-n filme a unui avion american căzut în Marea Mediterană

Aeronava americană F/A-18E Super Hornet căzută în mare, pe 8 iulie, a fost recuperată de către Forțele Navale ale SUA.

Aeronava a fost recuperată de la o adâncime de aproximativ 9.500 de picioare (2895 m) de către o echipă combinată din cadrul Task Force (CTF) 68 – supervizorul de salvare și scufundare al Naval Sea Systems Command (SUPSALV), portavionul Truman, Aripa Atlanticului de Luptă Navală (Naval Strike Fighter Wing Atlantic) și Flota a șasea.

Specialiștii care au recuperat avionul au fost îmbarcați pe nava multifuncțională (MPV) ”Everest”.

„Inerent Task Force 68 este capacitatea noastră de a ne adapta la orice set de misiuni – putem mobiliza și implementa rapid comandă, control și comunicații scalabile, pentru a ne integra perfect și a oferi comandă și control înaintate atunci când și unde este necesar”, a precizat comandantul CTF 68, căpitanul Geoffrey Townsend, potrivit unui comunicat de presă, din 8 august, al Flotei a șasea.

Aeronava a fost recuperată folosind un vehicul CURV-21 telecomandat, care a atașat de aeronavă cabluri speciale și un cârlig pentru ridicare la bordul MPV ”Everest”.

„Răspunsul rapid al echipei combinate, inclusiv al personalului SUPSALV și Phoenix International (companie americană specializată în soluții subacvatice – nota autorului), ne-a permis să efectuăm operațiunile de recuperare în siguranță în termen de 27 de zile de la incident”, a declarat Lt. Miguel Lewis, ofițer de salvare al Flotei a șasea din SUA.

„Echipa noastră adaptată sarcinilor a funcționat în siguranță și eficient pentru a respecta termenul. Căutarea și recuperarea a durat mai puțin de 24 de ore, o adevărată dovadă a dăruirii și capacității echipei.”

Aeronava va fi dusă la o instalație militară din apropiere, de unde va fi transportată în Statele Unite, a mai precizat Flota a șasea.

Avionul F/A-18 Super Hornet a căzut de la bordul portavionului din cauza condițiilor meteorologice care s-au înrăutățit imprevizibil. Nava efectua în acel moment o reaprovizionare pe mare. Un marinar a fost ușor rănit, a informat Flota a șasea, la două zile după incident.

În acest an, Forțele Navale americane au mai recuperat, la începutul lunii martie, un avion F-35C aflat la o adâncime de 3780 de metri, în Marea Chinei de Sud. Aeronava s-a prăbușit în mare, pe 24 ianuarie, după ce a aterizat forțat pe portavionul USS Carl Vinson.

O altă recuperare spectaculoasă a avut loc în Marea Mediterană, în perioada 17 noiembrie – 8 decembrie 2021, când un F-35B britanic a căzut de la bordul portavionului Queen Elizabeth, în timp ce decola. La efortul din estul Mării Mediterane, desfășurat sub presiunea Grupării Navale ruse prezente în zonă, au participat specialiști din Marea Britania, Italia și SUA.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *