Propaganda de război de la Kremlin face de râs armata rusă. „Expoziția” de la Moscova cu tehnică capturată de la ucraineni, o mare cacealma

La expoziția organizată de Ministerul Apărării al Federației Ruse, de la Moscova, unde rușii se lăudau cu „trofee” capturate de pe frontul din Ucraina, s-a dovedit a fi o mare minciună.

PzH 2000În încăperea „expoziției” nici urmă de două obuziere franceze de tip CAESAR, de un altul din Germania, PzH 2000, de tancul T-90A sau de obuzierul modernizat 2S1 Gvozdika.

De fapt, la „marea expoziție” au fost aduse câteva lansatoare portabile anti-aeriene și anti-tanc.

„Printre trofee sunt numeroase arme de producție străină precum lansatoare portabile fabricate în Marea Britanie, SUA, Polonia sau Suedia, inclusiv sisteme de lansare Javelin și Carl Gustaf, precum și câteva mitraliere grele sovietice”, precizează ministerul rus.

În pofida faptului că s-au lăudat oficial cu distrugerea a nu mai puțin de 6 sisteme HIMARS și capturarea a două obuziere franceze CAESAR, precum și a unui obuzier PzH 2000, rușii au prezentat câteva sisteme portabile Javelin, NLAW, Piorun sau Carl Gustaf. Și mitraliere sovietice Kord.

 Unde sunt obuzierele CAESAR „capturate” de Armata rusă?

Nicio dovadă, nici măcar o imagine foto cu obuzierele moderne occidentale „capturate” ori vreo dovadă cu privire la distrugerea a nu mai puțin de 6 HIMARS.

Amintim că la începutul acestei luni ministrul Apărării Serghei Șoigu a prezentat triumfător un bilanț potrivit căruia armata ucraineană ar fi pierdut 33 de obuziere M777 și șase lansatoare de rachete HIMARS, în urma unor lovituri executate de trupele ruse. Ambele categorii de armamente au fost livrate Ucrainei de către SUA.

De asemenea, Serghei Șoigu s-a lăudat în ultimele câteva săptămâni, forțele ucrainene au pierdut aproape 400 de lansatoare portabile de rachete antitanc Javelin și NLAW, precum și 125 de lansatoare de rachete antiaeriene Stinger.

În urmă cu o lună întregul aparat media de propagandă rusă anunța că două obuziere autopropulsate franceze CAESAR și unul german PzH 2000 au fost „capturate”.

„Muniție” a oferit un politician francez care nu își ascunde afinitățile pro-Kremlin și care a alimentat suspiciunile cu privire la această informație, care a fost imediat infirmată oficial de Ministerul Apărării de la Paris.

Mai mult, pentru ca meniul să fie complet, rușii au anunțat că obuzierele franceze CAESAR ar fi fost …. cumpărate de la Armata ucraineană, în tentativa de a discredita forțele „corupte” de apărare ucraineană.

E cât se poate de clar că în cazul în care, într-o formă sau alta, Federația Rusă ar fi reușit capturarea unui obuzier CAESAR ori PzH 2000, propaganda ar fi defilat imediat cu imagini foto și video. 

Nimic din aceste lucruri nu s-au întâmplat, rușii prezentând „trofee” de război un Javelin și câteva mitraliere sovietice de calibru 12.7 mm.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *