Se rup relațiile între Rusia și Israel. Agenția Evreiască „Sokhnut” își încetează activitatea

Agenția Evreiască „Sokhnut” își va înceta activitatea fizică din Federația Rusă și va adopta un mod de lucru la distanță.

“Sohnut” este o organizație internațională cu sediul în Israel care se ocupă de repatrierea în țară și de asistența acordată repatriaților, precum și de probleme legate de educația evreiască-sionistă și de comunitatea evreiască globală.

“Agenția Evreiască își va desfășura toată activitatea legată de repatrierea din Israel online sau prin telefon”, a declarat o sursă din cadrul Sokhnut, citată de publicație. În același timp, agenția nu intenționează să își “reducă complet activitățile și să părăsească Rusia” și dorește să se “adapteze la cerințele legislației ruse”, a precizat sursa.

Agenția regretă că, în cazul unei eventuale retrageri fizice din Rusia, Sokhnut va pierde posibilitatea de a “facilita direct repatrierea din Rusia”, ceea ce această organizație face cu succes de mulți ani, notează The Jerusalem Post. “Consecința [părăsirii Federației Ruse] va fi că evenimentele legate de repatriere sub orice formă nu se vor mai desfășura în Rusia”, a explicat sursa publicației. “Nimeni nu vă va oferi informații despre repatriere și nu vor exista reprezentanți fizici, va trebui să contactați Global Center [Joe] din Israel”.

În plus, probabila restrângere a activităților din Rusia va obliga Sokhnut să schimbe modelul de lucru cu numeroase fundații caritabile, scrie Jerusalem Post. “Ei nu vor desfășura nicio activitate fizică în Rusia, dar vor finanța evenimente locale sau vor trimite educatori temporari din Israel pentru a sprijini viața comunității evreiești”, a declarat o sursă.

La 21 iulie, tribunalul Basmanny din Moscova a primit o acțiune în justiție din partea Ministerului rus al Justiției prin care se cere lichidarea agenției Sokhnut, care are statutul de organizație autonomă non-profit în Rusia.

Premierul israelian Yair Lapid a declarat în acest sens că statul evreu prețuiește legăturile cu Federația Rusă și este pregătit să poarte un dialog cu privire la aspectele juridice ale activităților Sokhnut pe teritoriul rus. În același timp, premierul a subliniat că lichidarea agenției ar avea consecințe grave asupra relațiilor dintre cele două țări.

Secretarul de presă al președintelui Rusiei, Dmitri Peskov, a îndemnat să nu se politizeze situația din jurul agenției Sokhnut și să nu o proiecteze asupra întregii game de relații ruso-israeliene. În același timp, el a adăugat că toate organizațiile din Federația Rusă trebuie să respecte legile țării.

La 28 iulie, Tribunalul Basmanny a avut o ședință pregătitoare înainte de a examina cererea pe fond. Pe baza rezultatelor acesteia, a fost stabilită data următoarei ședințe – 19 august.

“Sohnut” este o organizație internațională cu sediul în Israel care se ocupă de repatrierea în țară și de asistența acordată repatriaților, precum și de probleme legate de educația evreiască-sionistă și de comunitatea evreiască globală.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *