Încă un focar de război în Europa. Criza din Kosovo generează noi conflicte

Serbia și Kosovo se acuză reciproc că vor să genereze un război, după ce Kosovo a anunțat că nu va renunța la  procedura de reînmatriculare a autovehiculelor şi de, ceea ce Belgradul numește „schimbare a documentelor personale a cetățenilor din nord”, decizie care a fost amânată pentru 1 septembrie și care a stârnit un val de violențe din partea sârbilor kosovari.

De partea cealaltă Serbia acuză Priștina că urmărește să genereze un război, însă kosovarii explică că legea vine cu multe beneficii iar în jurul ei au fost generate numeroase fake news-uri.

Directorul Departamentului pentru Kosovo al Guvernului Serbiei, Petar Petković, a declarat că premierul din Kosovo, Albin Kurti, duce o politică a ameninţărilor şi şantajului şi confirmă încă o dată că “îşi doreşte conflictele şi vorbeşte în fiecare zi doar despre război”.

“Prin deciziile unilaterale privind schimbarea plăcuţelor de înmatriculare şi a documentelor personale, Kurti încalcă toate acordurile, pregătind violenţe în nordul Kosovo. Fapt confirmat şi astăzi, prin anunţul că de la 1 septembrie, Pristina va continua măsurile de aşa-zisă reciprocitate, prin care se urmăreşte anularea documentelor sârbeşti şi înmatriculările din Serbia.

Prin insistenţele Belgradului şi ale comunităţii internaţionale ca Pristina să retragă măsurile ilegale şi unilaterale, s-a dorit să se ofere o şansă dialogului şi negocierilor de la Bruxelles, aşa cum a insistat şi preşedintele Serbiei, Aleksandar Vucic, pentru a se menţine pacea şi stabilitatea.

În loc să formeze Uniunea Comunităţilor Sârbeşti din Kosovo, prin care sârbii ar primi drepturi colective, Kurti continuă cu planurile sale, care au drept obiectiv final alungarea poporului sârb şi instituţiile statului Serbia de pe teritoriul Kosovo. Însă sârbii vor continua să menţină pacea şi stabilitatea, dar îşi vor apăra supravieţuirea în Kosovo şi drepturile garantate, pe care Kurti nu le poate încălca”, a transmis Petar Petković, citat de Rador.

Kosovo nu renunță la procedura de reînmatriculare a autovehiculelor şi de schimbare a documentelor personale stabilită pentru a intra în vigoare pe 1 septembrie

Premierul Kosovo, Albin Kurti, a declarat că procedura de reînmatriculare a autovehiculelor şi de schimbare a documentelor personale va continua şi după 1 septembrie. Kurti a declarat că documentul care se eliberează la punctele de trecere din nordul Kosovo, în cadrul hotărârii de reciprocitate, este gratuit. Kurti a subliniat că dezinformarea reprezintă un risc pentru securitatea naţională.

“S-au răspândit ştiri false, potrivit cărora cărţile de identitate se înlocuiesc cu documentul de intrare-ieşire. Nu este adevărat. Documentul este un supliment oferit gratuit. Fac apel să se urmărească cu atenţie comunicatele oficiale ale organelor competente şi ale Guvernului Kosovo. Ştim că baricadele care se ridică mereu în nord nu vin de jos, ci de undeva de sus. Ei nu vă reprezintă şi nici nu vă apără. Poliţia Kosovo şi instituţiile de securitate apără toţi cetăţenii, fără nicio diferenţă” – a declarat Kurti, adăugând că schimbarea plăcuţelor de înmatriculare este scutită de taxe vamale. Această declaraţie a premierului Kosovo a fost rostită în limba sârbă.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *