Dmitri Medvedev amenință Europa. „Și Uniunea Europeană are centrale nucleare. Iar accidentele se pot întâmpla și acolo”

După ce mai multe state europene au reacționat în urma bombardamentelor de la central nucleară din Zaporojie, Ucraina, fostul președinte rus Dmitri Medvedev a lansat o amenințare voalată la adresa aliaților occidentali ai Ucrainei.

Aceștia susțin că, Rusia a creat riscul unei catastrofe nucleare prin staționarea de forțe în jurul centralei ucrainene Zaporojie.

Rusia și Ucraina se acuză reciproc de bombardarea centralei nucleare de la Zaporojie

„Ei [Kievul și aliații săi] spun că este Rusia. Evident, este un nonsens 100%, chiar și pentru publicul stupid rusofob”, a scris Medvedev, în prezent vicepreședinte al Consiliului de Securitate al Rusiei, pe canalul său Telegram.

„Ei spun că se întâmplă din pură întâmplare, ca și cum ‘nu am fi vrut’”, a adăugat el. „Ce pot să spun? Să nu uităm că și Uniunea Europeană are centrale nucleare. Iar accidentele se pot întâmpla și acolo”.

Agenția Internațională pentru Energie Atomică a ONU a declarat că bombardamentul de la Zaporojie, cea mai mare centrală nucleară din Europa, ar putea provoca un dezastru nuclear, dar nu a reușit să organizeze condițiile pentru o inspecție.

Kievul și secretarul general al ONU, Antonio Guterres, au cerut ca zona să fie demilitarizată, iar Grupul celor șapte mari economii a îndemnat Rusia să o restituie Ucrainei.

Însă Leonid Slutsky, deputat rus de rang înalt și președinte al Comisiei pentru afaceri externe a Camerei inferioare, a declarat că ideea de a returna centrala sub controlul ucrainenilor este „o bătaie de joc din punctul de vedere al asigurării securității”.

„Iar toate declarațiile miniștrilor de externe din G7 în sprijinul cererilor lor nu sunt altceva decât „sponsorizarea terorismului nuclear””, a adăugat el pe canalul său Telegram.

Rusia a confiscat centrala din Zaporojie în martie, după ce a invadat Ucraina la 24 februarie, dar situl este în continuare operat de personalul ucrainean.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *