Fabrică de drone Bayraktar TB2 în Ucraina. Rușii amenință cu „demilitarizarea imediată”

Planurile Turciei de a construi o fabrică de drone Bayraktar TB2 în Ucraina nu au fost abandonate, ci  doar amânate din cauza invaziei ruse în țara vecină.

Ambasadorul uncrainean din Turcia,  Vasili Bodnar, a afirmat recent, că, compania turcă Baykar Makina nu au renunțat la ridicarea unei fabrici în Ucraina.

În 2020 directorul executiv al companiei ucrainene “Ukrspetsexport”, Vadym Nozdrya a confirmat informația potrivit căreia în Ucraina va fi înființată o fabrică destinată producției dronelor Bayraktar TB2, ca parte a unui proiect comun cu Turcia.

Practic, planul e ca Ucraina să producă o variantă ușor modificată a UAV-ului Bayraktar TB2, pe care o va putea exporta în mod independent către țări terțe, cu condiția acestea să nu fie deja angajate în astfel de negocieri cu Turcia. Un exemplu oferit de oficialul ucrainean în acest sens este Azerbaidjanul, care a comandat deja 36 de UAV-uri din Turcia.

Invazia rusă a accelerat foarte mult achiziția de drone turcești TB2 de către Ucraina, drone care și-au dovedit capacitățile atât în conflictul din Nagorno-Karabah, cât mai ales în ultimele 6 luni de invazie. 

În pofida faptului că rușii au doborât zeci de TB2, acestea au distrus numeroasă tehnică militară rusă și au contribuit decisiv inclusiv la lovitura de proporții încasată de Marina rusă: Scufundarea crucișătorului Moskva, nava amiral a Floteri ruse din Marea Neagră.

Rusia amenință cu distrugerea fabricii de drone Bayraktar TB2 din Ucraina

Rușii au reacționat la această informație, chiar de la cel mai înalt nivel al Kremlinului.

Astfel, prin vocea lui Dimitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Federația Rusă amenință că va lovi și distruge fabrica de drone în cazul în care Baykar Makina o va ridica. Peskov vorbește de „demilitarizarea imediată” a facilității de drone TB2.

„Ridicarea unei asemenea fabrici va intra cu siguranță imediat sub demilitarizare. Trebuie înțeles că o astfel de acțiune nu va face decât să prelungească suferința ucrianenilor, fără să modifice obiectivul operațiunii militare speciale”, a precizat Peskov.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *